prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suradnjom škola do Code Week Super Organiser certifikata 2021

Drugu su godinu za redom, Gimnazija Vukovar, Industrijska strojarska škola iz Zagreba i Tehnička škola iz Karlovca za zajednički trud i rad tijekom Europskog tjedna programiranja, nagrađene certifikatom Europske komisije za izvrsnosti u organizaciji aktivnosti u programiranju.

Unatoč izazovima s kojima su se škole diljem svijeta suočavale, čak 4 milijuna ljudi iz 79 zemalja pridružilo se inicijativi EU Code Week s ciljem omogućiti i na zabavan i angažirajući način učiniti programiranje i digitalnu pismenost vidljivom i primjenjivom. U kombinaciji virtualnih i događanja uživo, nastavnici, odgajatelji, organizacije i ljubitelji programiranja registrirali su rekordnih 78 000 aktivnosti. Među 10 zemalja u kojima je organizirano i provedeno više od 1000 aktivnosti, svoje je mjesto zauzela i Republika Hrvatska. Među 1000 aktivnosti u Republici Hrvatskoj nalaze se i zajedničke aktivnosti triju škola: Upoznavanje s tečajem Elements of AI, Umjetnost čovjek – umjetna inteligencija i Introduction to Supervised Machine Learning Activity.

Kako je težište obrazovnog procesa u predmetu Informatika velikim dijelom usmjereno na rješavanje problema i programiranje, zadatak koji je postavljen pred nastavnike zahtijevao je uvođenje novih metoda i strategija poučavanja koji pospješuju razvoj programerskih vještina i povezuju ih sa segmentima razvoja kreativnosti, kolaboracije i inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina. Budući da su novi oblici digitalizacije okosnica tehnološke (r)evolucije koji kreiraju sasvim nova iskustva, cilj aktivnosti bio je demistificirali i približili sadržaje vezane za područje primjene umjetne inteligencije kroz tečaj Elements of AI koji je dostupan na hrvatskom jeziku i raspoloživ u vremenu koje svakom učeniku odgovara. Aktivnost je provedena putem zoom platforme, a tijekom online susreta, učenici Gimnazije Vukovar, Industrijsko strojarske škole Zagreb i Tehničke škole Karlovac upoznati su s načinom registracije/prijave u tečaj, sadržajima raspoređenim kroz 6 poglavlja i problemskim zadacima koji ih očekuju. Kako se nastavom Informatike provlače pitanja Tornjeva Hanoja, neuronskih mreža, filter mjehurića, autonomnih vozila i sl. učenici su bili dodatno motivirani saznati više i nadograditi postojeća znanja. Nakon online predavanja učenici su samostalno prolazili kroz tečaj, a na nastavi uz podršku profesora koji su održali online predavanje, pojašnjavale su se situacije i poteškoće s kojima su se učenici susretali prilikom rješavanja problemskih zadataka. Na ovaj način ostvareno je poticajno okruženje, a velik broj učenika iz sve tri škole, uspio je završiti tečaj i osvojiti certifikat. Dodatna motivacija zasigurno je bio i status koji je škola mogla osvojiti u natjecanju AI School Challenge budući da je svaki učenik doprinio uspjehu škole kako bi bila što bolje pozicionirana te osvojila vrijedne nagrade. Vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na natjecanju AI School Challenge te su prema broju učenika koji su uspješno završili tečaj, osvojili prvo mjesto u Republici Hrvatskoj i školi osigurali ekskluzivni status AI škole! Gimnaziji Vukovar uručena je posebna nagrada za najuspješniju školu u vidu edukativnih igračih konzola Nibble, hrvatskog inovatora Alberta Gajšaka, namijenjene stjecanju osnovnih znanja iz STEM područja a čak 36 učenika, organizator natjecanja nagradio je majicama.

Cilj zajedničke aktivnosti Umjetnost čovjek – umjetna inteligencija, bio je upoznati učenike s algoritmima umjetne inteligencije (AI) i otkriti ulogu AI u stvaranju digitalnih slika pomoću jednostavnih alata za kreativnost. Učenici su bili uključeni u nekoliko umjetničkih aktivnosti (Ti skiciraš – AI crta, Sanjajte poput stroja i Stvaranje strojnih vidova), stvarajući digitalne slike tijekom dijaloga s različitim vrstama AI algoritama, dostupnih putem mrežnog sučelja (Autodraw, Deep Dream Generator i Artbreeder). Učenici su kroz ovu aktivnost uvidjeli ulogu novih tehnologija te usavršavali digitalne vještine korištenjem digitalnih alata kreirajući nove i drugačije estetske dimenzije.

Istražujući Googleov alat Teachable Machine, učenici su stekli praktična znanja o nadziranom strojnom učenju. Jednostavno sučelje i web kamera bili su dostatni za osnovni AI program. Zabavne aktivnosti mahanja rukama, namigivanja…ponovljene stotinu puta odnosno treniranje neuronskih mreža kako bi otkrile faze mirovanja ili pomicanja, pomogle su učenicima spoznati kako je umjetna inteligencija doista specifična vrsta algoritma koja ima tri dijela: skup podataka, algoritam učenja i predviđanje.

Kako sve tri škole kontinuirano ulažu u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, ove su godine nastavnici Sanda Šutalo iz Tehničke škole Karlovac, Kristinka Lemaić i Mate Sabol iz Industrijske strojarske škole te Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar, zajednički planirali, osmišljavali i organizirali aktivnosti koje su provodili zajedno u online okruženju ali i pojedinačno u svojim školama. Zahvaljujući timskom radu i zajedničkoj suradnji, škole su osvojile certifikat “Code Week Super Organiser 2021”, kao potvrdu doprinosu ciljevima Digitalnog desetljeća EU-a prema kojima bi 80 % populacije EU trebalo posjedovati digitalne vještine. Kako bi nadahnuli svoje učenike, naučili ih nove vještine i potaknuli na uporabu tehnologije za rješavanje problema u stvarnom životu, pripreme za 10. godišnjicu Tjedna programiranja već su u tijeku!