prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sve što trebate znati o zaštiti od koronavirusa – aktivnost za učenike u sklopu Sata razrednika

Pojava koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19 otvorila je mnoga pitanja te stoga ne iznenađuje i mnoštvo mitova i dezinformacija koje se dijele putem interneta. Stoga je važno svima a posebno djeci i mladima pružiti pouzdane i provjerene informacije i preporuke o tome kako smanjiti rizik od infekcije odnosno kako zaštiti sebe od drugih ali i druge od samoga sebe.

Zbog pojave pandemije, krenuli smo sa  nastavom na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, iskustvo i izazov svim dionicima odgojno-obrazovnog procesa. Jedan od nastavnih predmeta kojeg učenici uvijek s veseljem iščekuju zbog svog neformalnijeg karaktera je Sat razrednika. Danas sat razrednika ima bogat kurikul s brojnim međupredmetnim temama, različitim projektima i aktivnostima ali i prostorom za odgoj. Poslovi razredništva kompleksni su i vrlo odgovorni, budući razrednik ne samo što prati uspjehe učenika i organizira nastavni proces koji optimalno odgovara njihovim potrebama već i skrbi o dobrobiti razreda kao zajednice. Razrednik mora biti i emocionalni oslonac svojim učenicima a upravo to pridonosi boljem radnom okruženju i razvijanju međusobnog povjerenja i podrške. Učenici od razrednika očekuju odgovore, pomoć, podršku i razumijevanje. Zbog svega navedenog, prvi sat razrednika u virtualnoj učionici odlučila sam provesti u „razgovoru“ o situaciji u kojoj se nalazimo i o globalnoj temi broj jedan.

Pripremila sam kviz (test) u besplatnom online alatu testmoz (https://testmoz.com/) koji sadrži 10 pitanja o koronavirusu COVID-19. Testmoz je alat koji zamjenjuje klasične nastavne listiće i omogućuje uvid i učeniku i nastavniku u ostvarena postignuća odmah nakon što učenik riješi test. Samo je sučelje vrlo jednostavno i omogućuje sastavljanje testa kroz različite vrste pitanja a moguće je uređivati redoslijed pitanja  i dodjeljivati odgovarajući broj bodova za svako kreirano pitanje. Objavljujemo ga putem opcije Publish. Radi se alatu, koji će zasigurno naići na višestruku primjenu u nastavi na daljinu budući je besplatan, intuitivan, praktičan i jednostavan i za izradu testova i za njihovo rješavanje putem računala ili mobilnih uređaja.

Test za učenike nalazi se na poveznici https://testmoz.com/2556087, nije postavljena lozinka za učenike i mogu mu pristupiti putem svoga imena. Nastavnici pristupaju kao administratori https://testmoz.com/2556087#admin, a lozinka je koronavirus te mogu vidjeti odgovore svojih učenika. Rezultati se mogu preuzeti ali i obrisati. Nakon što učenici provjere svoje znanje, uz svako pitanje, pojavit će se točan odgovor i činjenice koje ga potkrepljuju. Smisao ove provjere je uvidjeti koliko znaju ali i naučiti ih kako se zaštiti od koronavirusa te im podići razinu svijesti i odgovornosti i prema sebi i prema drugima. Sve korištene informacije su pouzdane i provjerene a kao takve preuzete su sa izvora https://vlada.gov.hr/koronavirus 

Budući smo svi velikim djelom zaokupljeni pripremama predmetnih digitalnih sadržaja, dijelim ovu aktivnost kao jednu od aktivnosti koja se može provesti u sklopu Sata razrednika. Zajedničkim snagama učenika, nastavnika i roditelja sigurna sam da možemo prebroditi probleme s kojima se trenutno cijeli svijet nosi!