prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Sve za prirodu, priroda za sve“

OŠ Ivana Mauranića ove je školske godine započela rad na još jednom projektu Erasmus+ programa – projektu Gifts of nature. Kao što mu i samo ime kaže, projektne će aktivnosti u središte staviti darove prirode, a osnovni je cilj tijekom projekta  osvijestiti učenicima i lokalnoj zajednici činjenicu da priroda nije samo nešto što treba sačuvati, nego i izvor zdravlja i moguće zarade.

 

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, a partneri u projektu OŠ Ivana Mažuranića su škole iz Craiove (Rumunjska), Trenčina (Slovačka), Ankare (Turska) i Sopuerte (Španjolska). Učenici će se tijekom ove i sljedeće školske godine baviti različitim aktivnostima, a kao najzanimljivije izdvajamo: pravljenje zimnice, izrada kozmetike, izrada ukrasa od prirodnih materijala, istraživanje tradicijske baštine s ciljem pronalaženja motiva iz prirode u tradicijskoj kulturi, izrada kalendara sa sezonskim jelima itd.

Uz navedeno, učenici će se okušati i u nekim marketinškim poslovima – za neke će proizvode trebati osmisliti primjerenu ambalažu, prodajne slogane, plakate, snimiti reklamu. Ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom su: razvoj ekološke svijesti, shvaćanje da održivi razvoj može biti i izvor buduće zarade , razvoj interesa za kuhanje i zdravu prehranu, uviđanje vrijednosti eko-proizvoda u odnosu na druge proizvode , osposobljavanje za suradnju na međunarodnoj razini, razvoj digitalnih kompetencija, širenje kulturnih horizonata kroz upoznavanje drugih kultura, razvoj komunikacijskih vještina na hrvatskom i engleskom jeziku, razvoj medijske pismenosti itd.

Kako bi se sve planirane aktivnosti i ciljevi pojekta odradili na najbolji mogući način, potrebno je dobro isplanirati provedbu i kvalitetno komunicirati sa svim partnerima u projektu. Velika su pomoć u provedbi projekta projektni sastanci, a prvi od njih održan je u OŠ Ivana Mažuranića koja je početkom studenog ugostila predstavnike škola partnera u projektu. Tijekom svog trodnevnog boravka u Vinkovcima gosti OŠ Ivana Mažuranića upoznali su se s našim gradom, dogovorili način na koji će se provoditi mjesečne aktivnosti i upravljanje projektnim budžetom te su izabrali logo i slogan projekta – svaka je škola predložila po jedan učenički rad u obje kategorije.

Za najbolji je logo izabran prijedlog škole iz Slovačke, a ponosni smo što je slogan „All for nature, nature for all“ učenice OŠ Ivana Mažuranića izabran za slogan projekta. Vjerujemo kako ćemo o ovom projektu još čuti, a svi koji žele – mogu provedbu projekta detaljno pratiti na mrežnim stranicama OŠ Ivana Mažuranića.