prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski tjedan svemira – radionica “Solar System Model”

Povodom Svjetskog tjedna svemira, učenici i nastavnici vukovarske gimnazije, organizirali su radionicu za djecu, mlade i sve zaljubljenike u svemir pod nazivom „Solar System Model“.

Svake se godine, od 4. do 10. listopada, diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan svemira, posvećen istraživanju svemira i promicanju obrazovanja. Ovaj događaj, pokrenut od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) u suradnji s Uredom za svemirske poslove (UN OOSA), okuplja ljude iz različitih dijelova svijeta u cilju promoviranja znanosti i tehnologije svemira.

World Space Week Association (WSWA) koordinator je aktivnosti Svjetskog tjedna svemira, a nacionalni koordinatori iz preko 80 zemalja, tijekom cijele godine pružaju podršku organizatorima događanja i promiču aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira u svojim državama. Tema Svjetskog tjedna svemira 2023. je “Svemir i poduzetništvo” a cilj tjedna je potaknuti interes učenika i studenata diljem svijeta za STEM područja i poslovanje.

I ove su se godine, škole mogle uključiti i sudjelovati u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, organizirajući vlastitu aktivnost te ju registrirati na stranici www.worldspaceweek.org. Jedan primjer takve angažirane inicijative dolazi od učenika vukovarske gimnazije koji su zajedno s nastavnicima organizirali radionicu za djecu, mlade i sve zaljubljenike u svemir pod nazivom „Solar System Model“ u prostoru Učilišta Studium Vukovar– ustanove za obrazovanje odraslih.

U sklopu radionice, učenici i svi ljubitelji svemira imali su priliku izraziti svoju strast prema svemiru na jedinstven način. Glavna aktivnost radionice bila je izrada vjernog modela Sunčevog sustava. Korištenjem plastelina, kuglica od stiropora i glinamola, sudionici su detaljno oblikovali svaki planet, pažljivo uzimajući u obzir njihovu relativnu veličinu i karakteristike. Ovaj proces omogućio im je dublje razumijevanje svakog planeta i njegovog mjesta u Sunčevom sustavu.

Osim što su sudionici radionice marljivo radili i na izradi vlastitih informativnih letaka o planetima, vrijedno je istaknuti i načine na koje su primijenili različite alate za stvaranje ovih materijala. Kreativnost i tehnička vještina sudionika došle su do izražaja u ovom aspektu radionice. Prilikom izrade letaka, koristili su različite digitalne alate, prilagođavajući ih svojim potrebama i mogućnostima. Neki od njih preferirali su korištenje Canve, popularnog alata za dizajn koji nudi brojne predloške i jednostavno sučelje. Canva je omogućila učenicima da kreativno oblikuju svoje letke, dodajući boje, slike i tekst kako bi privukli pažnju i educirali zainteresirane.Radionica

Neki su se odlučili za Adobe Spark, još jedan moćan alat za stvaranje multimedijalnih materijala. Pomoću alata dodavali su dinamičke elemente poput animacija, videozapisa i interaktivnih grafikona, što je dodatno obogatilo sadržaj i izgled informativnog letka. Koristili su i Google Docs koji se, iako manje fokusiran na dizajn, pokazao izvrsnim za suradnju i timski rad u kojem su svi istovremeno doprinosili sadržaju i zajedničkoj izradi informativnih materijala. Korištenjem digitalnih alata, sudionici su izradili informativne materijale koji su bili ne samo edukativni, već i vizualno atraktivni i privlačni široj publici. Ovaj aspekt radionice ne samo da je unaprijedio njihove vještine u korištenju digitalnih alata već i potaknuo kreativnost i inovaciju među učenicima.

U sklopu radionice, grupa sudionika povezala je i nastavne sadržaje iz područja nuklearne fuzije i izradila zoran prikaz kojim je dala odgovor na pitanje zbog čega Sunce zrači energiju prikazavši termonuklearnu reakciju koja se odvija u središtu Sunca gdje se vodik pretvara u helij. Kako bi svoju strast prema svemiru podijelili sa širom zajednicom, sudionici su također izradili promotivni video zapis o Sunčevom sustavu. Edukativni video zapis predstavlja i inspiraciju djeci i mladima da se upuste u dublje istraživanje svemira i njegovih tajni.

Doprinos učenika gimnazije Svjetskom tjednu svemira svakako je potaknuo interes za znanost i svemirsko istraživanje među mladima i širom školskom zajednicom dok događaji ovakvog tipa demonstriraju koliko je važno poticati edukaciju o svemiru i potaknuti buduće generacije na istraživanje i otkrivanje čuda svemira.