prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Terenska nastava – kontinentalna listopadna šuma

Učenici šestih razreda OŠ Dore Pejačević iz Našica upoznali su živa bića u kontinentalnoj listopadnoj šumi, te spoznali važnost očuvanja okoliša za zdrav život. Primjenom istraživačke nastave, praktičnog rada i IKT-a u nastavi učenicima je olakšan pristup nastavnim sadržajima, te su motivirani za aktivno učenje i sudjelovanje u nastavi.

 

Ovo je terenska nastava s timskim radom iz prirode, hrvatskog jezika i engleskog jezika. Učenici su na izvornoj stvarnosti upoznali životnu zajednicu kontinentalne listopadne šume. 

Istraživačkom nastavom i praktičnim radom spoznali su da se staništa razlikuju po životnim uvjetima. Ispitivali su životne uvjete u školskom vrtu i u šumi. Određivali su količinu svjetlosti, mjerili temperaturu zraka, zatim temperaturu zemlje na različitim dubinama. Dobivene rezultate u šumi i školskom vrtu su usporedili.

U šumi su odredili biljne i životinjske vrste. Biljne vrste određivali su pomoću mobilne aplikacije Pl@ntNet. Određivali su starost hrasta prebrojavanjem godova, te određivali strane svijeta pomoću biljnih vrsta.

Pomoću masnih bojica izradili su otisak kore drveta (hrasta, bukve i graba). Sakupili smo i proučili plodove hrasta, bukve, graba.

Pri proučavanju biljnih i životinjskih vrsta koristili su povećalo s led svjetlom za mobitel, te ih fotografirali.

Upoznali su i ginka – našeg relikta. Kako bi saznali nešto više o ginku, učenici su dobili zadatak koji su odradili pomoću pametnog telefona i to ovdje

​Učenici su upoznali teme i motiv listopadne šume u književnosti, te su u sklopu nastave hrvatskog i engleskog jezika opisali slavonsku šumu.