prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Terenska nastava u Eko škoju

Posjetom OPG-u Eko škoj u Žrnovu na otoku Korčuli, učenici prvog razreda naučili su kako se proizvodi ekološki zdrava hrana i kako se usvajaju zdrave prehrambene navike.

Učenici prvog razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova posjetili su OPG Eko škoj s ciljem upoznavanja zdrave hrane i zdravog načina života. Vlasnica OPG-a, gospođa Dijana Marović upoznala je učenike sa proizvodima vlastite radinosti, te im objasnila kako je došle do Eko certifikata za proizvedeno maslinovo ulje. “To vam je djeco kao da vi na kraju prvog razreda dobijete svjedodžbu sa samim peticama” – objasnila je Dijana. “Naše ulje ima sve petice koje su zaslužene ekološkim pristupom maslinama”. Krenuli su od razgledavanja vrta u kojem se povrće proizvodi na ekološki način. Gospođa Dijana je djeci ispričala priču o dobivanju najboljeg gnjojiva preradom bio otpada. Učenici su pažljivo slušali priču o reciklaži bio otpada koji pomaže da se na jednostavan način riješimo organskog otpada iz kuhinje kojim ćemo obogatiti zemlju u vrtu. Tako obogaćena zemlja moćno će ojačati biljke koje će zbog toga biti otpornije na štetnike i bolesti. Hrana uzgojena bez upotrebe kemijskih sredstava ima bolju kvalitetu i nema štetnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Iz tog “čarobnog” vrta djeca su ubrala nekoliko listova špinata i domaćica im je prirpremila napitak koristeći ubrane listove, jabuku, bananu i mentu. Također im je ispričala kako je dobiveni napitak bogat vitaminima i mineralima potrebnima za kvalitetan početak dana. Učenici su zapisali recept i obećali domaćici da će ga i kod kuće često koristiti. Domaćica ih je upoznala i s načinom kuhanja domaćih marmelada koje kuha na tradicionalan način bez dodavanja konzervansa. Učenici su imali priliku degustirati nekoliko vrsta marmelada i to kao namaz na zdrave palačinke. Nakon razgledavanja imanja, djeca su se poigrala u “dvoru” te pronašla pikulu. Domaćica im je objasnila kako su se upravo na ovom mjestu prije trideset i više godina sastajala djeca iz Žrnova i igrala pikule. Naučila ih je i kako se igrala ova stara igra te im je ispričala kako često u svom vrtu pronađe neku izgubljenu pikulu, staru preko trideset godina. Provedenom terenskom nastavom ispunili su sve unaprijed postavljene ciljeve:

  • upoznati učenike s namirnicama važnim za njihovo zdravlje, poučiti ih koliko su raznolika i redovita prehrana bitne za zdrav život
  • promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani
  • surađivati sa djelatnicima OPG-ova, naročito s onima koji imaju pozitivan stav prema zdravoj prehrani
  • razvijati zdraviji i odgovorniji odnos prema vlastitom zdravlju
  • razvijati ekološku svijest učenika.