prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

TESLA u Estoniji

U razdoblju od 8. do 14. svibnja 2022. godine, Kanepi Gümnaasium u Estoniji bila je domaćin četvrte mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva “Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA). Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega (koordinator) iz Hrvatske, Gimnazija “Coriolan Brediceanu” iz Lugoja, Rumunjska i BHAK/BHAS Linz International Business School, Austrija.

Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti mlađe naraštaje o potrebi korištenja obnovljivih izvora energije i njihovoj odgovornoj uporabi. Iz škole na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Emanuel Grbac, Adam Marjanović, Vedran Kolman, Kruno Lokmer, Šimun Klarić i David Vidović. S njima su bili profesori Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković (koordinatorica projekta).

Prvog dana mobilnosti u Estoniji u Erasmus+ KA2 projektu TESLA sudionici su upoznali grad Tartu, intelektualno i kulturno središte Estonije. Posjetili su najstarije i najpoznatije estonsko sveučilište i Znanstveni centar AHHAA koji promiče znanost i tehnologiju korištenjem interaktivnih izložaka.

Drugog dana mobilnosti sudionici su isprobali hodanje po močvarnom području prirodnog rezervata Meenikunno. Team building praktične vještine odradili su na raftingu u duljini od 13 km. Ovim aktivnostima učenici su upoznali biološku energiju – energiju povezanu s našim tijelom. Praktične aktivnosti pokazale su koliko je energije potrebno našem tijelu u svakodnevnom životu, koji faktori utječu na to, koje tjelesne aktivnosti zahtijevaju energiju.

Trećeg dana mobilnosti sudionici su upoznali Kanepi Gymnasium. Održana je radionica “ABC prezentacijskih vještina” nakon koje su učenici predstavili svoje prezentacije o primjeni drveta kao izvora energije u njihovim zemljama. Potom su dobili povratne informacije o prezentiranju. Druga radionica bila je “Izvori energije i odgovorno korištenje energije. Mogućnosti i potrebe.” U estonskoj Erasmus večeri sudjelovali su učenici i nastavnici dva Erasmus projekta. Uz učenje estonskog plesa, međunarodni timovi učili su pjesme zemalja sudionika projekata.

Četvrtog dana mobilnosti sudionici su posjetili estonski Muzej rudarstva na sjeveru Estonije. Rudnik Kohtla nalazio se u Ida-Virumaa, u regiji Kohtla-Järve, koja je dobro poznato rudarsko područje u Estoniji. Jedan je od najstarijih i najdugovječnijih rudnika uljnih škriljaca u Estoniji. Rudnik je radio do 1. travnja 2001. godine, kada je zatvoren. Sadašnji estonski Muzej rudarstva jedna je od najvećih turističkih atrakcija u regiji i nudi priliku za istraživanje podzemnih kilometara eksploatacije uljnih škriljaca, upoznavanje sa starijom i modernom tehnologijom, proizvodnjom uljnih škriljaca i energetikom.

Slijedio je safari na otvorenim rudnicima – izlet terencima u nekadašnji površinski kop uljnih škriljaca, koji je danas napola prekriven šumom i vapnenačkim poljima. Put prolazi kroz jarke, šume i težak teren. Uočavaju se planinski vrhovi, umjetna jezera i otvoreni kanjoni. Tijekom putovanja sudionici su čuli zanimljive činjenice o energetici i rudarstvu te razgovarali o ekološkim pitanjima.

Zadnji dan mobilnosti sudionici su posjetili Tallinn, glavni grad Estonije, smješten u Finskom zaljevu. Grad se povijesno sastoji od tri dijela, od kojih su dva UNESCO-ova svjetska baština. Glavne atrakcije su Trg gradske vijećnice, tornjevi gradskih zidina, Crkva sv. Olafa iz 14. stoljeća i ruska Katedrala Aleksandra Nevskog. Zanimljiv je i prostor izgrađen 1980. godine povodom održavanja dijela 22. Olimpijskih igara (jedriličarsko natjecanje).

Na putovanju u Estoniju, hrvatski tim posjetio je i Latviju, njen glavni grad Rigu koji se nalazi na ušću rijeke Zapadne Dvine u Baltičko more. Riga je najveći grad u baltičkim državama. Stara Riga nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine jer ima najveći broj građevina u stilu secesije u Europi. Projekt TESLA sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Zahvaljujemo školi domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta u Estoniji.

Svim partnerima zahvaljuju na suradnji i pomoći, posebno na upornosti koju su iskazali svi zajedno zadnjih sedam mjeseci kako bi uspješno realizirali tri preostale mobilnosti (projekt TESLA počeo je u listopadu 2019.). Zahvaljuju svim ravnateljima, profesorima i učenicima TESLA timova Austrije, Estonije, Rumunjske i Hrvatske, kao i roditeljima učenika na potpori i suradnji. Puno su naučili, osvijestili brigu i potrebu o održivom razvoju, zaštiti okoliša i energetskim izvorima, razvili brojne kompetencije. Tužni su što su se rastali, ali sretni jer znamo da nastavljamo suradnju i prijateljstvo u novim projektima i aktivnostima.