prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

TESLA u Hrvatskoj

U Erasmus+ KA2 projektu školskog partnerstva “Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA) prva mobilnost održala se je u Republici Hrvatskoj od 10. do 16. studenog 2019. godine. 23 sudionika (17 učenika i 6 nastavnika) stiglo je iz Austrije, Estonije i Rumunjske u Požegu. Uz 13 učenika i 6 nastavnika Tehničke škole u Požegi sudjelovali su u mobilnosti projekta TESLA pod nazivom “Renewable sources for generating electricity”.

U projektu sudjeluju škole iz četiri zemlje:
Tehnička škola, Hrvatska, Požega (koordinator)
Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule Linz, Austrija, Linz
Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi
Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu, Rumunjska, Lugoj
 
Ukupni je proračun projekta 97.771,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 28.840,00 eura.
 
Projekt će potaknuti svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnoj uporabi energije. Pružiti će pregled energetskih resursa, njihove upotrebe i ograničenja. Dio projekta posvećen je znanstveniku Nikoli Tesli, njegovom životu, radu i izumima. Projektom će se povezati sadržaji fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije. Osnažiti će se suradnja srednjih škola i institucija važnih za energiju i ekologiju i razmjena dobre prakse na europskoj razini. Domaćin mobilnosti i koordinator projekta, Tehnička škola u Požegi organizirala je doček partnerskih timova te pripremila program dobrodošlice u školi.
 
Timovi škola putem prezentacija i video uradaka predstavili su svoje škole i gradove iz kojih dolaze i dali osvrt na uporabu obnovljivih izvora energije u njihovim zemljama. Učenici su sudjelovali u radionici “Igra s energijom” i konačnom odabiru službenog loga projekta u kojem je pobijedio logo učenika iz rumunjske škole. Održano je predavanje i radionica iz energetike o rasvjetnom solarnom stupu i solarnim panelima. 
 
U radionici “Life and Inventions of Nikola Tesla” učenici su radili u međunarodnim skupinama te izrađivali digitalnu brošuru o Nikoli Tesli s vremenskom trakom, prezentacijom, posterom i kvizom. 
 
Drugog dana učenici su posjetili Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu i Aquatika – slatkovodni akvarij u Karlovcu.
 
Treći dan mobilnosti započeo je prijemom zamjenika župana, gospodina Vedrana Neferovića u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije.
 
Team building aktivnost, Escape room – Let's meet Croatia, koja je učenicima gostima omogućila upoznavanje Republike Hrvatske, pripremili su i vodili učenici Tehničke škole. Održan je sastanak mentora u kojima su dogovorene nove aktivnosti koje će se odvijati slijedećih mjeseci između mobilnosti putem eTwinning projekta. Dogovoren je termin druge mobilnosti u svibnju 2020. godine koja će se održati u Estoniji. Predstavljena je web stranica projekta.
 
Sudionici su posjetili mini HE Pleternica i Sunčanu elektranu ELPOS u Radnovcu. Zahvaljujemo domaćinima na dobrodošlici, predstavljanju pogona i zanimljivom predavanju. 
 
Četvrti dan slijedilo je putovanje u Svetu Nedelju – posjet tvrtki Rimac Automobili. U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u razgledu kabineta Nikole Tesle demonstrirani su zanimljivi pokusi. Sudionici su šetnjom Zagrebom upoznali najvažnije kulturne znamenitosti.
 
Posljednjeg dana mobilnosti u Hrvatskoj, sudionike je u Gradskoj vijećnici primio požeški gradonačelnik, gospodin Darko Puljašić. Slijedio je razgled grada Požege. Održana je evaluacija 1. mobilnosti te svečana podjela certifikata za sudjelovanje.
 
Prvi susret sudionika projekta prošao je uspješno u ugodnom raspoloženju. Rad na projektu izazov je i prilika za samoostvarenje osobnih kompetencija učenika i nastavnika. Motivacija je bila na visokoj razini i stvorena je nova dimenzija povezanosti među sudionicima, timovima učenika i nastavnika. Kroz opuštene, dobro razrađene aktivnosti profesori i njihovi učenici upoznali su nove kolege i stekli nova znanja i prijateljstva. S veseljem iščekujemo nove projektne aktivnosti i slijedeću mobilnost, zajednički susret u Estoniji tijekom svibnja 2020. godine.