prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tulum s(l)ova u znaku svjetlosti

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi “Antun Mihanović” Nova Kapela, Batrina učenici sedmih i osmih razreda već treću godinu obilježavaju Tulumom s(l)ova u školskoj knjižnici.

Riječ je o izvornom hrvatskom projektu poticanja čitanja iz užitka pod nazivom Tulum s(l)ova čiji je idejni začetnik knjižničarka Draženka Stančić iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, a projekt podupiru i udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Tulum s(l)ova namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda te učenicima prvog i drugog razreda srednje škole. Projekt je i pokrenut s ciljem promjena negativnog stava učenika tog uzrasta prema čitanju zbog identifikacije s grupom kojoj žele pripadati te nedovoljno razvijene navike čitanja. Kako bi bio što zanimljiviji učenicima, projekt je osmišljen kao spoj  noćnog čitateljskog susreta u školskoj knjižnici i čitanja na javnim mjestima, udrugama i poduzećima.

Peti ciklus održavanja ovog projekta započeo je 30. listopada 2015.godine u 19 sati. U njemu je osim Osnovne škole “Antun Mihanović” Nova Kapela, Batrina sudjelovalo još devetnaest osnovnih i srednjih škola diljem Republike Hrvatske.

Kako se noćni čitateljski susret odvija u realnom i virtualnom okruženju, obvezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa skypea.

Učenici i njihovi koordinatoori, stručni suradnici i učitelji hrvatskog jezika, osmislili su program koji je odgovarao temi ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, a to su svjetlost i tehnologije zasnovane na svjetlosti.

Susret je započeo donošenjem pravila ponašanja, zatim su uslijedile karaoke koje su bile uvod u ceremonijalno čitanje ulomaka iz tekstova domaćih autora kao što su Sanja Pilić, Miro Gavran, Dragutin Tadijanović, Dobriša Cesarić i drugi. Atmosfera čitanja u knjižnici  još je više uljepšana upaljenim svjetiljkama i lučicama koje su bile i jedino osvjetljenje tijekom čitanja. Školski pedagog pripremio je za učenike nekoliko pokusa iz fizike kako bi ih upoznao s lomom svjetlosti. Najzabavniji dio večeri bilo je virtualno druženje s osnovnoškolcima i njihovim učiteljima u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Gori i Osnovnoj školi “Augusta Šenoe” u Gundincima. Na kraju su učenici  pogledali američki  igrani film “Prestiž”koji također govori o iluzijama zasnovanim na svjetlosnoj tehnologiji.

Nakon provedenog noćnog čitateljskog susreta, uslijedit će druga faza projekta, a to je izlazak učenika u lokalnu zajednicu i čitanje naglas. Učenici će tom prigodom čitati u ustanovama, kao što je Dječji vrtić “Zvočić” i Dom umirovljnika u Novoj Kapeli.

Na ovaj zanimljiv način učenici će pokušati približiti knjigu i kulturu čitanja svim uzrastima svoje lokalne zajednice.