prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici I. osnovne škole Varaždin izradili svoju prvu edukativnu igru

U sklopu Erasmus projekta “Igrifikacijom do boljih rezultata” čiji je nositelj I. osnovna škola Varaždin, učenici i učitelji škole izradili su svoju prvu edukativnu igru koju će koristiti za ponavljanje nastavnih sadržaja iz povijesti i geografije. Projekt je ostaviro najviše bodova od svih prijavljenjih projekata 2018. godine od strane Agencije za mobilnost i programe EU, a u njemu sudjeluju i projektni partneri iz Slovenije (OŠ Bistrica ob Sotli) i Španjolske (CEIP Bernardino Perez). 

Projekt je usmjeren na razvoju novih metoda poučavanja temeljenih na igrifikaciji te izradi edukativnih društvenih igara iz nastavnih područja povijest i geografije koje uključuju i korištenje IKT tehnologije.  Kako bi nastavni sadržaji iz povijesti i geografije učenicima bili razumljiviji, a sam odgojno – obrazovni proces pristupačniji i zanimljiviji, školska projektna koordinatorica, dr.sc. Tea Pavičić Zajec osmislila je i napisala Erasmus projekt u sklopu kojeg će učenici, zajedno sa svojim učiteljima mentorima, izraditi ukupno 6 edukativnih igara. Projekt ukupne vrijednosti 89.280,00 eura trajati će dvije godine, a osim I. OŠ Varaždin, na njemu će raditi učenici i učitelji partnerskih škola iz Slovenije i Španjolske. 

“Angels and the Dragon” naziv je prve edukativne igre koju su samostalno osmislili i izradili učitelji i učenici I. osnovne škole Varaždin tijekom školske godine 2018./2019. Vanjski izgled igre u obliku je drvenog, ručno izrađenog i oslikanog sanduka koji u svojoj unutrašnjosti skriva igraču ploču i sve potrebne materijale za igru (slijepe karte, kartice sa zadatcima, 3D naočale, blokić za računanje, ručno izrađene igrače figure). Nakon što pročitaju uvodnu priču koja se nalazi unutar gornjeg poklopca kutije, igrači saznaju da postaju anđeli čija je misija spasiti Varaždin od požara i potpunog uništenja. Kako bi uspješno izvršili svoju misiju, potrebno je riješiti najmanje 10 zadataka i ugasiti 10 lampica koje “gore” oko Varaždina i to u roku od 30 minuta. Zadatci su bazirani na “room escape” principu te su potpomognuti IKT – tehnologijom (QR kodovi, virtualna stvarnost, web 2.0. alati). Obzirom da je radni jezik projekta engleski, igra je također izrađena na engleskom jeziku.

Igra u potpunosti pokriva nastavne sadržaje iz povijesti i geografije koji su propisani Nastavnim planom i programom za 7. i 8. razred osnovne škole, a njezin je cilj proces učenja učiniti zanimljivijim i lakšim te učenike iz partnerskih škola na zanimljiv način upoznati s povijesnim i geografskim obilježjima Republike Hrvatske. Na osmišljavanju, stvaranju i izradi igre sudjelovalo je 12 učenika sedmih i osmih razreda I. OŠ Varaždin te projektni tim učitelja kojeg čine: učiteljice razredne nastave Sonja Tušek Podobnik, Adriana Držaić i Tea Pavičić Zajec, učiteljica likovne kulture Dina Zebec, učiteljica informatike Tamara Ređep, učitelj tehničke kulture Ivica Kolarić, učiteljica geografije Dušanka Narančić te učitelj povijesti Valerije Tomašković.

Sve infrmacije i materijali vezani uz ovaj projekt i nastale edukativne igre nalaze se na službenoj web stranici I. OŠ Varaždin pod rubrikom Erasmus kutak, te na eTwinning platformi. Ovo je samo jedan od ukupno 5 Erasmus projekata koje škola trenutno provodi, a sve s ciljem unaprjeđenja i osuvremenjivanja nastavnog procesa.