prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Industrijske strojarske škole u projektu “Natura Obscura”

Učenici 1. e razreda Industrijske strojarske škole i razrednica Iva Bojčić s oduševljenjem su se odazvali pozivu više stručne savjetnice iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ksenije Banović na sudjelovanje u projektu “Natura Obscura – knjige na planine!” koji je 2018. nastao suradnjom Knjižnice grada Zagreba Marije Jurić Zagorke i Planinarskog društva Izletnik.

Misao vodilja i ideja samog projekta je opskrbiti planinarske domove knjigama. Kako bi knjige sretno stigle do Planinarskog doma Risnjak, pobrinula se odlična ekipa iz Planinarskog društva Izletnik, predsjednik Gordan Valjak i Minja Jošić. Knjige koje su nosili na planinu uzeli su u KGZ, Knjižnici Marije Jurić Zagorke, gdje su ih dočekale voditeljica knjižnice Maja Pranić i knjižničarka i članica Planinarskog društva Izletnik Vlatka Sambolec. S njima su, također, bili i predstavnici Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, knjižničarka Maja Medenjak i profesor Dalibor Pekas, a cijelim putem društvo im je pravio i hrvatski književnik i karikaturist Damir Karakaš.

sljemeMaja Pranić zamislila je izlet kao sat lektire a Damir Karakaš bio je poseban sudionik puta zbog knjige “Sjećanje šume” koja je izborna lektira u svim srednjim školama i bit će u čitankama za 8. razred u ovoj školskoj godini. Knjiga je dobila uglednu talijansku nagradu Premio ITAS, koja tematizira svijet prirode i planina, u kategoriji romana za mlade. Knjige su uživale na zanimljivom putovanju koje je trajalo pet sati. Bilo je to pet sati zanimljivih razgovora, učenici su putem pitali Damira sve o knjizi Sjećanje šume, a on je neumorno odgovarao. Put je Karakaš dodatno oplemenio crtajući karikature svih sudionika. Neki su bili počašćeni karikaturom trenutnog izgleda, a neki onog kako će izgledati za dvadesetak godina. Knjige i karikature sretno su stigle u Planinarski dom Risnjak gdje su napravili performans izložbu, ujedno crtajući sve prisutne u Domu Risnjak. Predivno su ih dočekali vlasnici samog Doma, a neki od njih ujedno su članovi benda Cinkuši. Nakon izvrsnog performansa, nakon izvrsnog ručka i odličnog druženja krenuli su se spuštati s planine u nadi da će knjige zaista usrećiti nekoga tko se zatekne tamo. Sam naziv projekta “Natura Obscura”, saznaje se sa stranica Knjižnica grada Zagreba, ”simboličan je i poigrava se semantikom pojma camere obscure (tamne sobe). Obscura je nešto tamno i mračno, kroz čiju pukotinu ulaze samo one zrake svjetlosti koje padaju pod točno određenim kutem, kako bi u toj tami projicirale obrnutu sliku objekta u svom svojem sjaju. Tako je i u prirodi knjiga svjetlosna zraka koja prodire kroz pukotinu u nama, a knjiga na planini sinergija je onog najboljeg stvorenog od čovjeka i prirode”.