prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici OŠ Hinka Juhna Podgorač priveli kraju međunarodni projekt Pružimo djeci ruku ljubavi

Učenici 3. razreda Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač Područne škole Budimci uspješno su priveli kraju eTwinningov međunarodni projekt Pružimo djeci ruku ljubavi.

eTwinningov projekt Pružimo djeci ruku ljubavi (We give the children a hand of love) međunarodni je projekt dviju autorica (Ivane Bašić i Lidije Hatadi) u kojeg su se učenici 3. razreda OŠ Hinka Juhna Podgorač, Područne škole Budimci uključili početkom školske godine 2019./2020. Aktivnosti projekta završavaju koncem ove nastavne godine. Glavni cilj projekta pomagati je potrebitima te u skladu s tim provesti odabrane programske aktivnosti s djecom i za djecu.  

Moj je 3. razred jedan od 108 uključenih partnera u projekt diljem Republike Hrvatske, Srbije, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Albanije, Armenije i Italije. Svaki od projektnih partnera za zadatak su imali od prvog školskog zvona izabrati važne nadnevke koje će tijekom školske godine prigodno obilježiti u razredu i lokalnoj zajednici. Svakom od projektnih partnera ostavljeno je na izbor organiziranje aktivnosti u skladu s glavnim ciljem projekta. Mali Budimčani, već iskusni u provođenju eTwinningovih  projekata najprije su osmislili plan rada i svih aktivnosti u projektu te zapisali čak 35 aktivnosti koje su započele s realizacijom već prvim školskim zvonom.

Ono što je posebno u ovom projektu je bliska suradnja mojih trećaša sa trećašima iz Gakova, Srbije. Naime, učiteljica Ljiljana Mudrinić iz OŠ „Laza Kostić“ Gakovo, Srbija, također je sa svojim 3. razredom uključena u projekt. Suradnjom u nekim drugim eTwinningovim projektima nastavili smo i sad. Sedamnaest jednakih aktivnosti proveli smo paralelno u našim razredima u dvjema državama uz stalni kontakt i dogovore „u hodu“ videopozivima i našim videokonferencijama.

Sve je počelo sa aktivnostima u  Dječjem tjednu, nastavilo se  mnogobrojnim sportskim aktivnostima te obilježavanjem za nas važnih nadnevaka: Međunarodnog dana zagrljaja, Međunarodnog dana invalida i starijih osoba, lijepih poruka za prijatelja i straničnika koje smo poslali jedni drugima poštom, sve do suradnje s lokanom zajednicom, prikupljanja plastičnih čepova za projekt Udruge oboljelih od leukemije i limfoma u RH, mnogobrojnih humanitarnih i volonterskih aktivnosti, obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od karcinoma, Dana šarenih čarapa…

Pri obilježavanju Dana sigurnosti interneta 2020 Budimčani su održali i videokonferenciju putem Adobe connect sobe na eTwinning platformi sa 3.d razredom OŠ Sveti Matej Viškovo i njihovom učiteljicom Ivanom Žagar (također dragim prijateljima i suradnicima u mnogim eTwinning projektima). Tema ovog video susreta bila je razmjena iskustva u poznavanju rada na računalu te sigurnosti na Internetu unutar projekata.
 Početkom ožujka 2020. iznenadnim zatvaranjem škola u RH započelo je učenje na daljinu u virtualnim učionicama. Cijeli svijet pogođen je  pandemijom Covida 19. No naše projektne aktivnosti u oba razreda nastavljene su online.

Putem mrežne stranice razreda učenici su dobivali upute za zadatke koje su provodili u svojim domovima, snimali videouratke obavljenog zadatka ili slali fotografije uradaka nama učiteljicama. Naime učenici iz Srbije nisu ni krenuli u školu na nastavu već su do kraja nastavne godine ostali učiti na daljinu, a mi smo proveli 10  tjedana online. Naši vrijedni učenici provodili su aktivnosti u svojim obiteljima tijekom tog vremena, a nas dvije učiteljice prikupile smo sve učeničke uratke te oblikovali sve u e-knjigu projekta. Konačni proizvod projekta prikazale smo na međunarodnoj videokonferenciji.

Naime autorice projekta krajem svibnja na Međunarodni dan obitelji organizirale su videosusret projektnih partnera na kojem smo  kao jedne od predavača kolegica Lj. Mudrinić i ja predstavile naš rad i suradnju u projektu kroz sve zajedničke aktivnosti naših učenika. Posljednji evaluacijski suradnički videosusret održao se putem Zoom aplikacije i to tako da smo se mi priključili iz učionice, a učenici i učiteljica Ljiljana iz svojih domova u Gakovu.

Na TwinSpace-u projekta imali smo i nekoliko zanimljivih zadataka za suradnju s projektnim partnerima: Prvo školsko zvono, Adventska događanja – čestitke za projektne partnere, Svjetski dan školske igre, Dan obitelji. Suradnički zadatci u svakom projektu pa tako i ovome moje učenike posebno razvesele. Svi su učenici aktivno sudjelovali u svim fazama provedbe projekta. Veseli ih upoznavanje novih web 2.0. alata koji su neizostavni dio svakog eTwinning projekta.

Svakom svladanom vještinom dobiju još malo samopouzdanja i steknu dodatnu samostalnost u daljnjem školovanju. Ono što svakim danom vole sve više je pomagati drugima i surađivati kako međusobno u razredu tako i izvan našeg razreda: s roditeljima i članovima uže i šire obitelji, mještanima, ostalim učenicima i učiteljima te cijelim osobljem naše škole, sve do  neizostavne međunarodne suradnje koju smo i u ovom projektu ostvarili. Projekt smo zaokružili evaluacijom, ovaj put u web 2.0. alatu WordArt i popunjavanjem učeničkih portfolija  radovima nastalima tijekom provedbe projekta.

Cilj svakog od nas učitelja na koncu je uvijek kroz zajedničke aktivnosti i vršnjačko partnerstvo razviti bliske odnose s vršnjacima i tako postaviti temelje istinske integracije u život zajednice.