prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Osnovne škole Popovac spoznali važnost brige o mentalnom zdravlju

Učenici Osnovne škole Popovac tijekom ove nastavne godine sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu “Me, Myself&I” (“Ja i sva moja lica”) u suradnji s učenicima iz 11 europskih zemalja. Tema projekta bila je važnost brige o mentalnom zdravlju.

Projekt je nastao s ciljem promoviranja važnosti i brige za dobro mentalno zdravlje djece i mladih. U projektu, učenici su potaknuti na prepoznavanje vlastitih emocionalnih stanja, kvalitetnu komunikaciju s bližnjima, suradnju i traženje podrške u vlastitoj zajednici. Učenici su učili o mentalnom zdravlju u različitim aktivnostima: Pogled u sebe, Savršeno nesavršeni, Osjećam, dakle jesam, Briga o sebi i Bolji ja, bolji svijet. Uz navedene aktivnosti tijekom projekta obilježili su i nekoliko značajnih datuma: Svjetski dan mentalnog zdravlja, Svjetski dan ljubaznosti, Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan zagrljaja, Dan sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica, Međunarodni dan sreće i Svjetski dan plesa. Još jedna neobična godina donijela je niz problema i iskušenja i postavila pred nas brojne prepreke i izazove. Odgovarali smo na njih kako smo znali i umjeli, tražili smo drugačija rješenja, usvajali neka nova znanja i vještine. Ipak, uslijed svega, shvatili smo da ne možemo ići dalje svatko za sebe, već samo zajedno. Suradnju su dokumentirali u e-knjizi prepunoj dječjih pisama koja su međusobno razmijenili. Osim pisama podrške učenici su tijekom projekta učenici su izvrsno surađivali na forumu TwinSpacea i pisali u ime dječaka Davida. Naime, svatko od njih je napisao nekoliko dnevničkih zapisa, nadovezujući se na prethodno napisano, i na kraju su to uobličili u knjižicu “You are incredible just as you are”. Učenici su snimili nekoliko videozapisa u kojima možete pogledati korisne savjete koji su njima pomogli da se bolje osjećaju. Njihove uratke možete pogledati u zajedničkoj Wakelet kolekciji.

Učenici su živi svjedoci koliko se radosti u čovjeku nakuplja kada pomaže drugome i kada svoje vrijeme i materijalna dobra podijeli s onima koji su u potrebi. Imali su na umu da djeca od nas najviše uče primjerom, a u ova izazovna vremena svi smo zajedno pokazali ljubav na djelu. Projektnim partnerima u Mečenčanima je razornom potresu na Banovini oštećena škola pa su osim slanja pisama podrške prikupljali novčana sredstva za kupnju potrebnih nastavnih pomagala.Učenici su u različitim aktivnostima došli do spoznaje da je briga o vlastitom mentalnom zdravlju, o svojim osjećajima, odnosima, mislima, preokupacijama jedna vrsta održavanja mentalne higijene kao što održavamo higijenu tijela. Naučili su da svakodnevno trebamo raditi male stvari koje će puno značiti u očuvanju mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti. Neki od tih koraka podrazumijevaju zdrave životne izbore, izdvajanje vremena za sebe, za opuštanje i razmišljanje o sebi, smijanje i zabavu, prepoznavanje stresa i nošenje s njim, kao i traženje pomoći kada se ne možemo sami izboriti s problemima. Tijek rada na projektu možete detaljnije proučiti na TwinSpace stranici projekta “Me, Myself & I” ili u njihovom e-priručniku o mentalnom zdravlju djece i mladih.