prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici su na kreativan i edukativan način obilježili Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane učenici 8. b razreda Osnovne škole “Dobriša Cesarić” obilježili su kroz razne aktivnosti u predmetnoj i razrednoj nastavi. Stariji učenici su svoja znanja o zdravoj prehrani prenijela i mlađim učenicima.

U školskoj godini 2021./2022. učenici škole su uključeni u eTwinning projekt “Biram zdravlje”. Aktivnosti projekta se ostvaruju na satima razrednog odjela. Autorice projekta “Biram zdravlje” su učiteljice iz drugih hrvatskih škola, i to Ivana Balić iz Ciste Velike i Tamara Banović iz Omiša.

Jedna od aktivnosti u ovom projektu je i obilježavanje važnih datuma koji imaju za cilj promicanje i poticanje zdravog načina života. Učenici su obilježili Svjetski dan hrane (16. listopada). Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana hrane je osvijestiti važnost pravilne prehrane i sigurnosti hrane te pomoći u rješavanju problema gladi.

U srijedu 13. listopada 2021. godine, učenici 8.b razreda su u sklopu sata razrednog odijela trebali odabrati jednu namirnicu koja pridonosi zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Fotografiju namirnice su učenici mogli uslikati iz svog kućanstva ili su prema izboru istražili na internetu, uz navođenje izvora fotografije. Svoje slike su umetnuli u Wakelet kolekciju. Uz sliku su također napisali i zašto je važno konzumirati tu određenu vrstu namirnice te kako ta namirnica pridonosi zdravom razvoju našeg organizma.

Nakon što su istražili i napisali o namirnicama koje pridonose raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani učenici su svoja saznanja željela prenijeti i mlađim učenicima naše škole. U dogovoru s učiteljicom 1. b razreda Sonjom Koprivnjak nekoliko učenica 8. b razreda je provelo još jednu aktivnost povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane.

Učenicima 1. b razreda su starije učenice predstavile uradak svojih vršnjaka napravljen u Wakelet kolekciji na temu zdrave prehrane. Po završetku učenicu su s privim razredom odigrale igru napravljenu uz pomoć alata LearningApps. U igri “Semafor hrane” učenici su trebali razvrstati priložene fotografije hrane u 3 kategorije. Crvena kategorija je predstavljala hranu koju bi trebalo izbjegavati. Žuta kategorija je predstavljala hranu koju treba povremeno jesti. Zelena kategorija je predstavljala hranu koju bi učenici trebali više i češće konzumirati. Nakon što su čuli od starijih učenika mnoge zanljive činjenice i preporuke učenici 1. b razreda  pokazali su učiteljicama da su puno toga zapamtili. Iz reklamnih letaka izrezivali su ponuđene namirnice te ih samostalno razvrstavali u tablicu. Tema zdrave prehrane im se doista svidjela.

Učenici osmih razreda koji pohađaju nastavu izbornog predmeta Njemačkog jezika su također obilježili Svjetski dan hrane u četvrtak,14. listopada 2021. godine. Učenici su zajedno s učiteljicom Majom Rora – Dumančić istražili o istražujući o njemačkim izrekama vezanim za hranu. Nakon toga snimili su videozapise o tim izrekama koje su predstavili glumom (Redewendungen mit Essen 8. a/8. b). Primjeri izreka su: “Viele Köche vederben den Brei” (previše kuhara pokvari juhu), “Ich koche vor Wut” (kipim od bijesa), i druge.