prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole izradili su kućicu za knjige

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Godinu čitanja brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je ISŠ strukovna škola i da je učenje temeljeno na radu, učenici su, uz mentorstvo strukovnih učitelja Slavena Kuhara i Silvia Terzea, izradili malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige koja funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu!

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja, a tu odluku donijela je Hrvatska vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u okviru akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala. Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je Godine čitanja, kao i svih književnika, knjižničara, knjižara i svih koji zagovaraju čitanje pa tako i učenika i djelatnika ISŠ-a.

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Godinu čitanja brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je ISŠ strukovna škola te je učenje temeljeno na radu, učenici su, uz mentorstvo strukovnih učitelja Slavena Kuhara i Silvia Terzea, izradili malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige reciklirajući uporabne predmete i koristeći dostupne resurse materijala, alata i uređaja iz odjela Školske radionice. Mala slobodna knjižnica smještena je na ulazu u školu i funkcionira na principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu! Ovim projektom učenici i djelatnici ISŠ-a željeli su istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnu svima te potaknuti sve učenike, djelatnike i prijatelje škole na čitanje. Vjeruju kako će projekt biti prihvaćen na način kako je i zamišljen, odnosno da čitatelji donose vlastite naslove te posuđuju one koji će biti dostupni u trenutku posuđivanja.

Kako bi kućica već na početku bila puna knjiga, pobrinut će se djelatnici Škole i viša stručna savjetnica ASOO-a Ksenija Banović unaprijed se radujući razmjeni čitalačkih utisaka. Na poziv administratorica Facebook stranice Male slobodne knjižnice Hrvatske Male slobodne knjižnice Hrvatske – Početna | Facebook Maje Lesinger i Željke Hatvalić Strahija, učenici ISŠ-a postavili su lokaciju svoje kućice na kartu malih slobodnih knjižnica Hrvatske.