prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenička mobilnost u Granadu u sklopu Erasmus+ Akreditacije

U razdoblju od 6. do 13. studenog 2023. u Španjolskoj (Colegio sagrado Corazon de Maracena, Granada) održana je mobilnost u sklopu druge godine Erasmus + Akreditacije u kojoj su sudjelovale učenici i učenice Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Tijekom boravka u Španjolskoj učenice i učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima pripremljenim od strane domaćina. Prvog dana mobilnosti nakon upoznavanja s domaćinima i školom organizirano je kušanje tipičnih jela španjolske kuhinje.

Drugi je dan bio rezerviran za posjet najpoznatijem povijesnom lokalitetu Granade, palači Alhambri te romskoj četvrti Sacromonte. Kroz priču lokalnog vodiča sudionici su saznali sve o povijesti ali i sadašnjosti same palače. Poslijepodne su sudionici posjetili još jednu znamenitost Granade, Romski spiljski muzej u Sacromonteu, gdje im je bio prezentiran život i kultura Roma. Romi su tamo živjeli u spiljama od kojih su neke i danas u upotrebi. Najpoznatija ostavština španjolskih Roma (Gitanos) je ples flamenco.

Treći su dan učenici upoznali školu pomoću QR kodova i mobilnih uređaja, pratili nastavu iz geografije i likovne kulture te sudjelovali na satu robotike gdje su učili osnove programiranja mini robota. Nakon toga posjetili su Parque de las Sciencias, park znanosti, gdje su kroz nekoliko dijelova interaktivnog parka učili o svemiru, ljudskom tijelu, evoluciji i, taksodermiji. Posjetivši Biodomo, mali ZOO posvećen samo tropskim biljkama i životinjama, učenici su dobili informacije o ugroženosti takvih staništa na Zemlji te što bi trebali činiti za zaštitu tropskih staništa.

Četvrti dan učenici su išli na trekking stazu Los Cahorros u blizini Granade gdje su pomoću mobilne aplikacije Wikiloc savladavali brojne prepreke podno Sierra Nevade. Peti je dan bio rezerviran za snalaženje po još jednoj karakterističnoj gradskoj četvrti Granade, Albayzinu. Uz pomoć geografske karte i radnih listića učenici su tražili turističke znamenitosti tog dijela grada te izvršavali različite zadatke.

Šesti je dan mobilnosti organiziran posjet Malagi gdje su učenici posjetili interaktivni muzej glazbe u kojem su vidjeli glazbala iz svih dijelova svijeta a na nekim su mogli i zasvirati. Posjetili su i rimsko kazalište iz 1.stoljeća, znamenitu katedralu u Malagi te tvrđavu Alcazabu.

Na ovoj mobulnosti, školu su predstavljali učenice i učenici iz smjerova hotelijersko-turistički tehničar, tehničar za računalstvo, ekonomist te opća gimnazija. Pratnju su činili Ankica Šarić, nastavnica engleskog i ruskog jezika te Dario Pavlović, nastavnik geografije i povijesti.