prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učimo zajedno kako učiti

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića Sinj u četvrtak, 01. listopada 2020. godine, tradicionalno je obilježen 14. Tjedan cjeloživotnog učenja s ciljem promocije učenja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja. U sklopu obilježavanja manifestacije održana je videokonferecija pod nazivom “Učimo zajedno kako učiti”.

Tjedan cjeloživotnog učenja je nacionalna obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Agencija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje odraslih je glavni organizator događaja i svake godine potkraj rujna i početkom listopada poziva sve zainteresirane sudionike da se uključe u nacionalnu kampanju i organiziraju različite aktivnosti (predavanja, radionice, izložbe, webinari…).

Prepoznajući važnost promocije cjeloživotnog učenja, nastavnici i učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj, svake godine sudjeluju u nacionalnoj obrazovnoj kampanji kako bi promovirali cjeloživotno učenje. Cjeloživotno učenje odnosi se na “svaku aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca”. Ono obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno). Obilježavanjem Tjedna cjeloživotnog učenja ciljnim skupinama se na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

Zbog trenutne situacije izazvane korona virusom ove školske godine su organizirali nešto potpuno novo, otvoreni javni događaj koji se održao u virtualnom okruženju, a dio događaja odvio se uživo. Obilježavanje tjedna je prijavljeno kao događaj na nacionalnoj razini na službenoj stranici organizatora i svi zainteresirani sudionici diljem naše zemlje i šire su se mogli slobodno pridružiti videokonferenciji putem poveznice.

Ceremonija svečanog otvorenja 14. Tjedna cjeloživotnog učenja je započela videokonferencijom “Učimo zajedno kako učiti” u četvrtak, 01. listopada 2020. godine. Videokonferencija je započela u u 14 sati, a radionica u 15 sati. Stručna predavanja i radionicu održali su predavači iz Ekonomske i upravne škole Split, Komercijalno-trgovačke škole Split, Srednje škole Biograd na Moru i Škole domaćina.

U fokusu videokonferencije i radionice su nastavnik i učenik 21. stoljeća koji su suočeni s različitim izazovima i kompetencijama koje treba permanentno razvijati. Svi zainteresirani sudionici su u vremenu od 14 do 19 sati imali priliku na videokonferenciji upoznati izvrsne predavače, poslušati stručna i edukativna predavanja uživo online preko platforme za virtualne konferencije MS Teams. 

Koliko su predavanja bila edukativna govore nam sami nazivi tema i imena predavača:

  • Kroz nove tehnologije… predavači: Marija Istenić, prof.mentor i Vanja Perković, prof. savjetnik
  • Učimo zajedno: od ideje do realizacije, predavači: Nada Ratković, prof. mentor i Suzana Mikulić, prof. savjetnik
  • Snimanje videolekcija u MS PowerPoint aplikaciji, predavač: Ivica Borić, prof. mentor 
  • Aplikacija Google Jamboard, predavači: Željko Cvitković-Đone, prof.mentor
  • Projektni zadaci i načini njihovog vrednovanja, predavač: Davorka Demo, prof.savjetnik.

Zahvaljuju svim predavačima na uloženom trudu, izvrsnim predavanjima, novim informacijama i primjerima dobre prakse koje su nesebično podijelili sa svim sudionicima. 

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja dana u četvrtak, 01. listopada 2020. godine, u kozmetičkom salonu održana je radionica pod nazivom “Primjena maski u njezi kože“. Sudjelovale su učenice 2. f razreda koje se obrazuju za zanimanje kozmetičar. Nastavnice Jelena Poljak i Željka Vuko su objasnile djelovanje maski za ruke, njihovu proizvodnju i podjelu. Učenicama su podijeljeni materijali s iscrpnim objašnjenjem pripreme, upotrebe i djelovanja parafinske maske, maske za ruke od meda i maske za ruke od jogurta. Prema ocjeni svih sudionika radionica je bila vrlo edukativna i zanimljiva.

Događaj “Učimo zajedno kako učiti” u sklopu TCU 2020.,  je veoma važan događaj jer daje odgovor na pitanje: “Zašto je važno cjeloživotno učenje?”. Nastavnik 21. stoljeća je suočen s različitim izazovima, a načini učenja nisu jednaki kod svih nastavnih predmeta. Razvoj novih tehnologija, pristup informacijama i obrazovnim sadržajima otvara nove mogućnosti za razvoj inovativnih i suvremenih trendova u obrazovanju. Komunikacija, suradnja, razmjena ideja, znanja i iskustava, konstruktivne rasprave i razmjena sadržaja su ključ uspjeha suvremenog nastavnika 21. stoljeća. Važna je i međuškolska suradnja nastavnika koja uz predani rad nastavnika uključuje prihvaćanje promjena i razvoj novih digitalnih kompetencija.

Nastavnici Srednje strukovne škole bana Josip Jelačića Sinju u ponedjeljak 28. rujna 2020. godine, sudjelovali su kao predavači u Komercijalnoj i trgovačkoj školi u Splitu u sklopu obilježavanja 14. TCU pod nazivom “Izložba sa predavanjem: Ostvarivanje međupredmetne teme – Građanski odgoj” i podijelili s kolegama iz Splitske škole svoje primjere dobre prakse.

Nastavimo i dalje učiti zajedno kako bi bolje učili  jer učiti se može i treba učiti cjeloživotno!