prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uskoro u prvi razred

Nova školska godina je pred vratima, a vaše dijete kreće u prvi razred osnovne škole. Ta vas činjenica čini nemirnim jer postajete svjesni koliko je vaše dijete naraslo i kakve ga obaveze čekaju u budućnosti.

Polazak u prvi razred osnovne škole jedan je od najvažnijih događaja u životu svakog djeteta, ali i roditelja.  S polaskom u prvi razred dijete se nalazi u novoj situaciji; treba se snaći u novoj okolini među novim licima (vršnjaci, učitelji, osoblje škole), treba preuzeti nove dužnosti, usvojiti nova znanja, naučiti nove vještine i upoznati vlastite granice.
Roditelj i škola u procesu obrazovanja trebaju biti saveznici i zajedničkim nastojanjima i snagama djetetu omogućiti da se svestrano razvija, da stvara pozitivnu sliku o sebi te da razvije povjerenje u sebe ali i u druge ljude.

Kako možete pomoći svom 'đaku prvaku' da prvi dani u školi budu manje stresni?

Prve teškoće i brige s kojima se prvašić mora nositi, lakše će podnijeti uz vašu strpljivost i dosljednost te spremnost na razgovor.

Kada mu opisujete školu, prikažite je kao mjesto gdje će se igrati, veseliti, pjevati, zabavljati i steći mnoga nova i zanimljiva znanja. Kada nekome spomenete da vaš sin/kćer polazi u prvi razred, obično se prva reakcija iskazuje rečenicom 'Neka uživa još dok može… kad krene u školu, nema više igre, samo obaveze'.  Takvu predrasudu treba razbiti, posebno iz razloga što će dijete takvu rečenicu shvatiti doslovno i razviti strah prema polasku u školu.  
Igra ne prestaje polaskom u školu, ona samo dobiva drugačije značenje i prilagođava se novim okolnostima. Igra i dalje mora ostati najvažniji dio dječjeg života, ali u funkciji učenja. Učenje može biti i vrlo zabavna igra i, ako mu tako pristupite, i dijete i roditelji uživaju. Igra ima važnu ulogu u životu djeteta, praćena je zadovoljstvom i radošću i na taj način potiče njegov emocionalni razvoj, pridonosi afirmaciji njegove ličnosti i ima snažne odgojne i obrazovne efekte.

Svako je dijete posebno  na svoj način i jedinstveno na ovome svijetu. Nemojte ga uspoređivati s drugom djecom, već mu budite podrška u prvim danima školovanja. Nerealno je od djeteta očekivati da u svemu postiže dobre rezultate.  
Prije nego što svog sina prvašića upišete na nogomet, plivanje, tečaj stranog jezika i aviomodelara, razmislite što od toga je stvarna želja vašeg sina, a što vaša. Rijetki su roditelji koji se uspiju othrvati 'nagonu' da vlastite želje i ambicije ostvaruju preko svoje djece.
Naučite gledati stvari očima djeteta, jer nešto što vama predstavlja sitnicu, njemu je vrlo važno.

Prije početka školske godine prođite zajedno sa svojim djetetom put od kuće do škole i natrag ukazujući mu na ponašanje u prometu i pravilno prelaženje preko ulice.
Ako je ikako moguće, prvi dan škole uzmite slobodan dan kako biste svom djetetu pomogli da se snađe u novoj sredini.

Što bi dijete trebalo znati prije polaska u školu?

  • Osnovne podatke o sebi –ime i prezime, točnu adresu stanovanja, po mogućnosti broj telefona, a poželjno je znati i neke podatke o roditeljima: gdje rade, broj mobitela.
  • Kulturno ophođenje: pozdraviti, zahvaliti, zamoliti, odgovarati na pitanja, slušati sugovornika.
  • Samostalno se obući, samostalno obavljati nuždu, znati se služiti telefonom, ključevima, liftom.

Prvi dani škole su dani koje će djeca pamtiti čitavoga života i prepričavati ih svojoj djeci i prijateljima, zato pomognite da im ostanu u najljepšem sjećanju, jer kako kaže stara poslovica 'od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba'.