prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uskrsne igre

Osim tradicionalnih priprema, Uskrs je moguće proslaviti uživajući u proljeću i igrama s djecom. Uskrsne igre potiču i djetetove motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh. Može se igrati pojedinačno, po ekipama, unutar obitelji, ali i organizirati ih za djetetove prijatelje. Vrlo je lako usklađivati ih po djetetovoj dobi.

Za Uskrs se većinom igraju igre koje uključuju jaja. Postoje razne varijacije; od utrka do pogađanja ili zagonetki. Neke od njih su se pretvorile u natjecanja, no prije svega su sjajna prilika za zbližavanje i lijepo provedeno obiteljsko vrijeme.

Lupanje jajima

U Hrvatskoj popularno nazvano “tuckanje”, ima jednostavna pravila. Svatko ima tvrdo kuhano jaje koje drži u ruci i laganim udarcima udara u protivnikovo dok ne pukne. Onaj čije jaje nije puklo dobiva jaje poraženoga.

Spasi zarobljeno jaje iz protivnikove baze

Ovo je uskrsna varijanta igre “zarobi zastavu” i pogodna je za veću skupinu djece. Djecu treba podijeliti u dvije skupine, svakoj dati po jednak broj jaja u dvije različite boje, koja su njihovi “zarobljenici”. Neka ih poslože u jednu liniju izvan kruga. Zadatak je trčeći “spasiti” jaja i vratiti ih u svoju bazu. Ako protivnik dotakne spasitelja, on predaje jaje i ostaje na mjestu dok ga netko iz njihove ekipe ne dodirne pa ponovno krenu. Pobjednik na kraju igre ima najviše “spašenih” jaja.

Po zvuku prepoznaj sakrivena slova

U svako plastično jaje se stavi po jedno slovo koja tvore različite riječi vezane uz Uskrs, podijele se djeci da ih otvaraju i slažu. U jaja se mogu staviti stvari koje proizvode različite zvukove, po dva s istim zvukom. Neka djeca traže parove i pogađaju što je unutra te uživaju u obiteljskoj “zvučnoj” igri pamćenja.

Lov na skriveno blago

Lov na jaja se priprema tako da ih se sakrije u kući ili vrtu na raznim mjestima da ih djeca traže. Ovisno o dobi djeteta, odabiru se lakša ili teža mjesta. Može se poslužiti obojanim ili čokoladnima jajima, onima punjenim slatkišima ili malim plastičnim koja će djeca na kraju igre zamijeniti za nagradu. Igra li se s pravim jajima, može uslijedi natjecanje u tuckanju. Bitno je pripaziti da svako dijete na kraju dobije nešto. Zabavna je opcija da djeca pripreme lov za svoje roditelje. Uskrsna natjecanja u lovu na jaja organiziraju se u cijelom svijetu, broje i do 80.000 jaja i 1000 natjecatelja.

Utrka jajima na žlici

Djeci se podijeli po jednu žlicu i u nju stavi jaje. Označi se start i cilj pa utrka može početi. Onaj kome jaje ispadne vraća se na start. Odrasli drže žlicu u zubima, a djeca u jednoj ruci. Na stazu se može postaviti i razne prepreke. Žlicu i jaje može se kombinirati i s igrom skrivača! Kome se jaje razbije, taj je otkriven.

Ples s jajima

To je tradicionalna uskrsna igra. Jaja se postave na pod i parovi plešu oko njih, a da ih ne razbiju. Možet se plesati i s povezima.

Utrka u kotrljanju jaja

Štapom – jaja se štapom kotrljaju po označenoj livadi. Ovom se igrom djeca zabavljaju u cijelom svijetu. U SAD-u se ova igra svake godine održava na livadi ispred Bijele kuće.

Nosom – Igra se u kući ili na livadi prekrivenoj tkaninom. Označi se start i cilj, kao i prostor za kotrljanje. Uzme se tvrdo kuhano jaje ili pisanicu, a igrač se mora spustiti u klečeći položaj. Zatim na koljenima i rukama treba kotrljati jaje – nosom, do kraja označene staze. Pobjednik je prvi koji nosom dokotrlja jaje na cilj, bez da se koristi rukama ili drugim dijelovima tijela.

Natjecanje u bacanju jaja

Igra za dva ili više igrača. Igrači se dodavaju nekuhanim jajima. Gubi onaj kome se jaje razbije.

Potraga za zlatnim jajetom

Pripremi se 10-tak pisanica, a jedno plastično jaje oboji u zlatnu boju i u njega stavi bombon ili novčić. Sva jaja se sakriju, a na osobito skriveno mjesto i zlatno jaje. Pobjednik je onaj koji ga pronađe.

Članak je preuzet sa Lukinog portala za djecu i obitelj.