prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vesela matematika

„MAT liga“ je ekipno matematičko natjecanje koje se svake godine provodi za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje „MAT liga“ u Osnovnoj školi Bakar organizirala je i provela učiteljica Alma Hess.

Igra je najbolji medij za usvajanje znanja, pa je kroz igru najbolje učiti. Živimo u digitalnom svijetu koji svakodnevno stvara različite alate za lakše obrazovanje. Učenje igrom ali i natjecanja mogu nastavu matematike učiniti zabavnom i veselom.

Sama pomisao na matematiku mnogim učenicima stvara problem. Matematika je često omraženi predmet jer većina učenika ne vidi njenu svrhu i zazire od rješavanja matematičkih zadataka. Zbog svoje logičke strukture, ali i povezivanja matematičkih zakonitosti sa svakodnevnim životom matematika je u učionici drugog razreda omiljeni predmet među učenicima. Oni već od najranije dobi pokazuju interes za brojeve, računanje, rješavanje matematičkih problema i traženje novih situacija koje im predstavljaju izazov u učenju. Sve više uviđaju korisnost matematike, njenu primjenjivost, povezanost, logičnost i zanimljivost. Učenike se potiče na razmišljanje da će im matematičke kompetencije stečene kroz obrazovanje biti korisne i upotrebljive u životu.

Poput velikih matematičara učenici postaju pravi zaljubljenici u matematičke sadržaje. Zbog kvalitetnog rada, redovitog sudjelovanja na dodatnoj nastavi iz matematike, ali i zbog izvrsnih matematičkih sposobnosti i vještina sudjelovali su na nekoliko matematičkih natjecanja.

„MAT liga“ je ekipno matematičko natjecanje koje se svake godine provodi za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj natjecanja je popularizirati matematiku i potaknuti kod učenika motivaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Natjecanje se provodi tijekom školske godine u četiri kola: jesensko, zimsko, proljetno i ljetno, a provodi se na način da se ekipe koje čine dva učenika iz iste generacije nadmeću u znanju iz matematike. Učenici drugog razreda su u jakoj konkurenciji ostvarili zapažene rezultate, a u 3. kolu natjecanja ostvarili su izvrstan uspjeh među ostalim učenicima drugih razreda u Republici Hrvatskoj. Za uspjeh svakog tima, osim kvalitetnog matematičkog znanja presudna je bila dobra organizacija, suradnja i timski rad što je učenike potaknulo na dodatan trud, rad i zalaganje. Natjecanje „MAT liga“ u školi je organizirala i provela učiteljica Alma Hess.

Učenici su ove školske godine sudjelovali i na međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica” koje se već duži niz godina održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog matematičkog društva. Moto natjecanja je bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se održava svake godine u ožujku, istog dana, u isto vrijeme u svim zemljama sudionicama, a ima za cilj motivirati učenike da se bave matematikom i izvan redovitih školskih programa. Veliki broj učenika sudjelovao je na natjecanju u različitim kategorijama ovisno o uzrastu, a rješavali su se zadatci kod kojih je važno logičko i kombinatoričko mišljenje. Učenici 2. razreda po prvi put su hrabro zakoračili u svijet međusobnog odmjeravanja znanja i kompetencija iz područja matematike te su ostvarili izvrstan rezultat. Plasirali su se u 10 % najboljih učenika u Republici Hrvatskoj u kategoriji Pčelice. Za natjecanje ih je pripremala njegova učiteljica, a za svoj veliki uspjeh dobili su prigodnu nagradu i priznanje.

Nakon što su odmjerili svoje znanje s učenicima drugih škola iz cijele Hrvatske vjeruju da će ih njihovi prvi zapaženi matematički uspjesi ohrabriti i pokazati im da su izabrali pravi put u promicanju ljubavi prema matematici.