prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Videokonferencija u nastavi geografije

Primjenjivost videokonferencije u nastavi geografije se nameće kao jedan od izazova u nastavi geografije 21. stoljeća.

U I. gimnaziji, Split održala se videokonferencija na nastavnom satu Geografije. Učenike je profesorica Geografije Tina Franić povezala je s profesorom Ivanom Mijakovićem s University of Techology Chalmers u Gothenburgu u Švedskoj.

Ideja o implementaciji videokonferencije u nastavu geografije nastala je još u svibnju 2017. godine. Učenici su pod mentorstvom profesorice Tine Franić i učenice Karle Jozić održali mrežni sat s učenicom iz škole Westmont Hiltop High School, Johnstown, Pennsylvania, SAD. Korištenjem IKT-a putem videokonferencije učenici su razgovarali s učenicom američke škole, razmjenjivali iskustva te se na taj način upoznavali s američkim sustavom obrazovanja. Razmjena ideja, pozitivno razredno okruženje i razvoj prezentacijskih vještina na taj su način potaknuli dinamičnost nastavnog sata geografije.

Nekoliko godina kasnije, 2021. godine, rodila se nova ideja o ostvarivanju kontakta izvan granica Republike Hrvatske. Nastavnu temu o održivim gradovima (definiranu kurikulom geografije u 3. razredu gimnazija)  odlučili su nadopuniti mrežnim razgovorom s profesorom predavačem koji će odgovoriti na pitanja. Prije održavanja videokonferencije učenici su pripremili pitanja koja su postavili predavaču. Tematika koja ih je zanimala bila je vezana uz klimatske promjene, život u održivom gradu, život predavača na sveučilištu. Tematika održivih gradova ujedno je bila i jedna od tema njihovih istraživačkih radova. Profesorica TIna Franić osigurala je u školi osnovne tehničke uvjete te na taj način potaknula nastavu bez granica.

Profesor doktor Ivan Mijaković zanimljivim je pristupom učenicima približio tematiku, a odgovorima je još jednom dokazao kako je moguća korelacija nastavnih tema geografije s temama biologije i kemije. Mobilnost profesora predavača također je jedna od zanimljivih tema s kojima se susrećemo u geografskim temama gimnazijskoga usmjerenja. Videokonferencija je usmjerila sve prema novim izazovima rada, a učenicima je osigurala razvoj komunikacijskih i jezičnih vještina u nastavi geografije. U budućnosti želja im je stvarati i dalje poticajna okruženja za rad i razvoj budućih generacija sa posebnim naglaskom na klimatski i geografski osviještene građane 21. stoljeća.