prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Videozapis za učenike osmih razreda – online popularizacija strukovnog obrazovanja

Proljeće svake školske godine, za učenike završnih razreda osnovnih škola dijelom  je rezervirano za odabir i informiranje o srednjoj školi koju žele upisati. U školskoj godini 2019./2020. učenici i djelatnici Industrijske strojarske škole iz Zagreba nisu mogli školu predstaviti uživo, no pripremili su videozapis za Sat razrednog odjela, koji popularizira strukovno obrazovanje i povećava društveni ugled zanimanja za koja se obrazuju učenici u školama diljem Hrvatske.

Industrijska strojarska škola iz Zagreba obrazuje učenike za zanimanja Obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije, zanimanja s kojima je se lakše zaposliti, učenicima su omogućene stipendije, a ujedno su i deficitarna, gospodarski perspektivna i cijenjena u svijetu rada. Temeljem navedenih činjenica škola želi dodatno motivirati i usmjeriti učenike na upis strukovnih zanimanja. Cilj aktivnosti koje se provode u Industrijsko strojarskoj školi, uz redovni odgojno-obrazovni rad, promicanje je strukovnog obrazovanja i deficitarnih zanimanja za koja se učenici obrazuju ne samo u ISŠ-u, već i u mnogim drugim školama Republike Hrvatske. Dodatni cilj je informirati o mogućnostima stipendiranja deficitarnih zanimanja od strane Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U određenom broju slučaja, učenici završnih razreda osnovnih škola upisuju strukovnu školu kao „drugi odabir“. Stare predrasude dovele su do toga da strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima nisku privlačnost i ugled u društvu. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje danas je inovativno, koristi moderne tehnologije, i stječu se vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada. Bez strukovnih vještina, nema modernog društva, svijet i život kakav poznajemo ne bi funkcionirao. Strukovne vještine prijeko su potrebne i zato su učenici ISŠ-a, koji se obrazuju u zanimanjima automehaničar, bravar, alatničar, instalater grijanja i klimatizacije, autolimar, tokar, tehnički crtač i CNC operater iznimno važni u svakodnevnom životu modernog društva.

Videozapis nije namijenjen samo učenicima sedmih i osmih razreda i njihovim roditeljima, već i nastavnicima, razrednicima i stručnim suradnicima u osnovnim školama. Koristeći se animacijama, videozapisima, fotografijama, križaljkom, kvizom i drugim popularnim igrama poput igre memorije, videozapis na interaktivan način pojašnjava i zorno pokazuje sve prednosti strukovnog obrazovanja sektora strojarstva čiji su obrazovni programi mahom deficitarni i stipendirani.

Pregledom videozapisa svi zainteresirani dobit će priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama pa tako i u Industrijskoj strojarskoj školi iz Zagreba.

U pomoć videozapisa svi zainteresirani mogu:

 • pogledati video dobrodošlice za učenike osmih razreda
 • pročitati uvodnu riječ ravnatelja ISŠ-a prof. Nenada Pavlinića
 • pogledati opis obrazovnih programa
 • riješiti križaljku s nazivima zanimanja u kojima se obrazuju učenici ISŠ-a
 • pogledati videozapis o jednom nastavnom danu u ISŠ-u
 • odigrati igru „Memory“ s opisom poslova pojedinih zanimanja
 • informirati se o iznosima stipendija za učenike koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima
 • pogledati fotografije i videozapis o sudjelovanju i osvajanju brončane medalje učenika ISŠ-a na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. godine
 • pogledati fotografije učenika ISŠ-a s prošlogodišnjih natjecanja
 • pogledati video zapis o Erasmus iskustvu učenika ISŠ-a
 • pogledati nagrađeni videozapis učenika ISŠ-a „Budi muško, mijenjaj pravila!“, koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M
 • pogledati aktivnosti ISŠ-a kao e-Škole
 • riješiti kviz o ISŠ-u.

Svi zainteresirani mogu na interaktivan i zabavan način, saznati više o strukovnom obrazovanju u sektoru Strojarstva, brodogradnje i metalurgije pomoću videozapisa.