prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualno međunarodno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Škola Ban Josip Jelačić obilježila je u srijedu, 27. siječnja 2021. godine, Dan sjećanja na žrtve Holokausta organiziranjem virtualne međunarodne radionice u sklopu Erasmus+ projekta “History and its effects on today’s youth”.

Pripreme za virtualni događaj krenule su dva mjeseca ranije, dogovorom oko podjele zadataka i odabirom metode poučavanja i konkretnih tema. Partneri iz Norveške pripremili su temu: Freedom of Speech, a škola Ban Josip Jelačić je bila organizator teme: Holocaust Remembrance Day. Poučavanje je realizirano metodom obrnute učionice koja ju uključila individualno učeničko istraživanje, zatim jezičnu pripremu na satovima fakultativne nastave iz engleskog jezika i Sekcije za poticanje višejezičnosti i radom u internacionalnim skupinama u virtualnoj radionici na kojoj su nastali i zajednički završni rezultati: padleti sa svim učeničkim radovima.

Učenici su bili podijeljeni u deset internacionalnih grupa u kojoj su bili predstavnici iz Španjolske, Cipra, Grčke, Norveške i Hrvatske. U svakoj grupi je bilo ukupno sedam ili osam učenika. Nekoliko tjedana prije samog virtualnog sastanka, učenici su dobili individualne zadatke: istražiti slučaj kršenja slobode govora u svojoj zemlji, na satovima fakultativne nastave iz engleskog jezika, pripremali su izlaganje uz pomoć nastavnika. Druga grupa učenika, koja je imala zadatak o Holokaustu, dobila je videozapis na engleskom, koju su nastavnici iz Hrvatske pripremili upravo za ovaj događaj i istraživačkim radom su odgovorili na složenija pitanja. Prije virtualne radionice, također su uvježbali svoja izlaganja na nastavi fakultativnog engleskog jezika.

Virtualni događaj realiziran je u srijedu, 27. siječnja 2021. godine, kada se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, u periodu od 11 do 13 sati na platformi Teams. Iz škole je sudjelovalo 20 učenika drugih razreda (HTT, ekonomist i tehničar za računarstvo) i tri nastavnice (povijesti i engleskog jezika). Škola je također bila zadužena za tehničku organizaciju i administriranje virtualnog događaja.

Povratne informacije od strane sudionika su odlične, a zadovoljstvo cijelim događajem potvrđuje i evaluacija koja je na kraju provedena. Sudjelovanjem u međunarodnoj radionici učenici i nastavnici su stekli dragocjeno iskustvo i povećano samopouzdanje i na jedinstven način naučili osnovne pojmove o Holokaustu, opasnostima od ugrožavanja ljudskih prava dana i osvijestili svoju građansku odgovornost u današnjem svijetu. Predstavljanje cijelog događaja potražite ovdje.