prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virusi hepatitisa

Hepatitis je upalna bolest jetre (grčki hepatos – jetra) izazvana virusom koji je sličan (srodan) jetrenim stanicama hepatocitima. Zbog te bliskosti virus je dobio naziv hepatotropni virus. Ta sitna, zloćesta  čestica, koja se mjeri nanometrima i vreba čovjeka na svakome koraku, dijeli se po svojim svojstvima na nekoliko vrsta, a u organizmu izaziva pet vrsta hepatitisa koji su u medicini sistematizirani kao: hepatitis A, B, C, D i E.

Kako osujetiti i spriječiti te opake bolesti, posebice u djece? Odgovor je kratak: moramo biti dobro upoznati s time tko ih prenosi i kako se prenose i koji su prvi znaci zbog kojih se pali crveno svjetlo i upozorenje: hepatitis dolazi, spriječimo ga!
Budući da su u nas najrasprostranjeniji hepatitis A, B i C, detaljnije ćemo govoriti o tim vrstama jetrenih promjena.

Hepatitis A

Čest je među djecom. Zbog načina prijenosa naziva se „bolest prljavih ruku“.  Virus hepatitisa A zadržava se na vrhovima prstiju, pa ako se ruke ne operu dobro sapunom, prilikom dodira zaražene osobe sa zdravom osobom, virusi prelaze na zdravoga čovjeka, i kroz usta ulaze u organizam. Na svu sreću bolest je u djece blagoga oblika i kratko traje. Mnogo su teža stanja hepatitisa u odraslih osoba.

Virus hepatitisa se može prenijeti i onečišćenom vodom. U takvim slučajevima bolest poprima epidemijske razmjere, širi se brzo i snažno i zahvaća sve dobne skupine. Često se virus prenosi i uzimanjem onečišćene hrane koja je nedovoljno termički obrađena. Na način kako se prenosi virus koji uzrokuje hepatis A, prenosi se i virus hepatitisa E.
Prijenos putem krvi virusa hepatitisa A s bolesnoga na zdravoga čovjeka  je rijedak.

Jedini izvor zaraze je, dakle, čovjek. Naše prljave ruke. Prije je bilo uvriježeno mišljenje da je hepatis A učestala bolest u nerazvijenim siromašnim zemljama. U posljednje vrijeme je utvrđeno da se bolest u nešto većemu broju bolesnika javlja i  u industrijski razvijenim, bogatim zemljama, primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama. I to kod ljudi starijih dobnih skupina. Da bismo osujetili i uništili hepatocitni virus, važnija je, dakle, higijena ruku, negoli društveni i ekonomski status!

Znakovi  bolesti

Vratimo se našemu prvom upozorenju: kako ćemo uočiti znakove (nagovještaje, simptome) bolesti i što nam valja činiti ako ih uočimo?
Kod djece, u prvim godinama života, često se početni znaci hepatitisa ne uočavaju ili se zanemaruju, jer bolest prolazi  poput viroza (osobito ljeti, bolesti se ne poklanja posebna pažnja jer se obično smatra da je posrijedi neka vrsta crijevne viroze koja iščezava bez velikih tegoba i posebnog tretmana). Ne ostavlja nikakva traga ni posljedica u organizmu. To je sretna priča. Ali, ako se pojavi mučnina, umor, povišena tjelesna temperatura, ako se osjećaju lagani bolovi u trbuhu, ako se pojavi tamna mokraća (izgled poput tamnoga piva), gubitak teka, ili ako se uoče žute bjeloočnice i žuta boja kože, tada je uputno posjetiti liječnika! Nakon uzimanja i analiziranja krvnih uzoraka dijagnoza se utvrđuju brzo. Pravodobnim odlaskom liječniku skraćuje se liječenje i ubrzava oporavak nakon bolesti.

Hepatitis B i C

Za razliku od hepatitisa A, hepatitis B i C je kompliciranija bolest jetre. Zašto? Tri su razloga tome:

  1.  U 45 posto slučajeva ne zna se točan način stjecanja i prijenosa bolesti pa je suzbijanje i sprječavanje otežano.
  2. Virusi hepatitisa C mogu izazvati kroničan tijek bolesti, usko su povezani s nastankom ciroze jetre (bolest otvrdnuća i smežuranja jetre, grčki kirros – žut) i s karcinomom jetre.
  3. Hepatitis B i C prenose se prljavim rukama kao i virus hepatitisa A, ali i zaraženom krvi i zaraženom injekcijskom iglom. Zbog toga su hepatitis B, napose hepatitis C, rašireni u ovisnika o opojnim drogama.

Budući da virus hepatitisa B može preživjeti u prirodnoj okolici izvjesno vrijeme, bolest hepatitisa se može prenijeti i predmetima kao što su igračke, pribor za osobnu higijenu i sl.
Posebnu pažnju valja pokloniti mladim osobama u njihovu razdoblju spolnog sazrijevanja, jer se virus hepatitisa B prenosi i spolnim odnosom ili bliskim, intimnim dodirom sa zaraženom osobom.

Početni znakovi bolesti su isti kao kod hepatitisa A, ali malo pojačani jer zaražena osoba osjeća kroničan umor.
Preporuka vaše obiteljske liječnice jest ova: ako ste bili u dodiru s osobom koja boluje od hepatitisa B ili C, ili ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma tih bolesti, pođite odmah liječniku i obavite savjesno sve potrebite pretrage koje vam liječnik propiše.

Sprječavanje  bolesti

Važno je, dakako, spriječiti bolest. Kako?
Kao što sam već navela, važno je redovito, kad god je potrebno, dobro oprati ruke sapunom. Uvijek nakon obavljanja nužde. Ako se nalazite u mjestu ili ambijentu u kojemu su sanitarne prilike očigledno na niskoj razini koristite samo flaširanu vodu i hranu koja je neposredno prije konzumiranja skuhana. Dobro operite svježe voće (poželjno je oguliti ga). Ako odlazite u države i područja u kojima je utvrđena epidemija hepatitisa A (u područja Azije, Afrike ili Središnje Amerike, primjerice) prije puta se cijepite. Cjepivo je lako dostupno, a uzimaju se dvije doze u razmaku od šest do dvanaest mjeseci. Cijepiti se mogu djeca starija od dvanaest mjeseci.

U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje radi sprječavanja hepatitisa B još u dojenačkoj dobi. Zahvaljujući toj mjeri znatno je smanjen broj oboljelih. Opasnost, međutim, još uvije postoji jer postoje osobe koje su kronični nosioci virusa hepatitisa B.

Nažalost, još uvijek nije pronađeno cjepivo protiv hepatitisa C.
U cilju sprječavanja hepatitisa važno je u obitelji i u školama pravodobno razgovarati s djecom, obavijestiti ih o virusu, koji vreba na svakome koraku. Posebice ih je, već u ranome djetinjstvu, potrebno upozoriti na štetno djelovanje opojnih droga, o tome kako droge uzrokuju teške i opasne bolesti, uključujući hepatitis.

Nemojmo se libiti razgovarati i s odraslim mladim ljudima, mladićima i djevojkama, o spolnim odnosima, lošim stranama slobodnog spolnog općenja s više osoba (promiskuiteta), „sigurnom seksu“, higijeni, raznim bolestima koje mogu dramatično promijeniti i unesrećiti njihov život. One najmlađe, još u vrtičkoj dobi, zajednički naučimo da redovito peru ruke, temeljito i sa sapunom, te da pravilno upotrebljavaju pribor za osobnu higijenu.

Jetra je izuzetno važna za naš organizam. Srećom, jedini je organ u ljudskom tijelu koji se u određenoj mjeri može obnavljati. Sjećate li se drevne grčke priče o bogu Zeusu i Prometeju? Zeus je prikovao  Prometeja uz klisuru (jer je ukrao s neba vatru i naučio ljude da se njome koriste, pa je na taj način potkopao vjeru u moć bogova)  i pustio orla da mu svako jutro kljuca i odnosi komadić jetre. Orao je svoj zadatak redovno obavljao, a noću bi se jetra obnovila i narasla.

 

Vaša liječnica obiteljske  medicine
Dr. Diana Kostanjšek

 

Literatura:

Raguin G. A case-control study of risk factors for hepatitis C, infection in patients with unexplainedroutes of infection. J Viral Hepat 2006;13:775-82.

Advisory Committee for Immunization Practices (ACIP) Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Recommended immunization schedules for children, adolescents, and adults – United States, 2010 (accessed November 9, 2010).

Hoofnagle JH. Acute viral hepatitis. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier;2007:chap 151.

Sjogren MH, Cheatham JG. Hepatitis A. In: Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ, eds. Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease. 9th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2010:chap 77.

Victor JC, Monto AS, Surdina TY, Suleimenova SZ, Vaughan G, Nainan OV, Favorov MO, Margolis HS, Bell BP. Hepatitis A vaccine versus immune globulin for postexposure prophylaxis. N Engl J Med. 2007;357:

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.