prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci sudionici 10. Znanstvenog piknika

Ove je godine, jubilarni 10. Znanstveni piknik privukao i stare i nove sudionike te brojne posjetitelje koji su mogli uživati u znanosti na otvorenoj sceni, u pravom spoju prošlosti i budućnosti.

10. međunarodni Znanstveni piknik ove se godine smjestio u Gornjoj Stubici, u parku dvorca Oršić u periodu od 24. do 25. rujna 2021. Najveću manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj organiziranu u vidu neformalnog druženja sa znanošću i umjetnošću obilježila su brojna zanimljiva i edukativna predavanja, izložbe, prezentacije, radionice, videozapisi, kazališne edukacijske predstave i znanstveni show programi, koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti odašiljući poruku kako znanost doista može biti zabavna. U izvođenju programa sudjelovale su brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva a među njima, bila je i Gimnazija Vukovar.

Učenici 3. c razreda zajedno s mentoricom, profesoricom Suzanom Osička, sudjelovali su na svečanom uručenju nagrada za osvojeno prvo mjesto u kreativnom natječaju “Plakat za 10. Znanstveni piknik” izradivši pobjednički motiv plakata. Autori plakata, učenik Luka Marinković i učenica Natalie Rambousek osigurali su nagradno putovanje u Zagorje za cijeli razred te su svi zajedno sudjelovali u različitim aktivnostima i pri tom se dobro zabavili.

Luka Marinković i Natalie Rambousek autori pobjedničkog plakata

Budući je Znanstveni piknik projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude za znanost, učenice vukovarske gimnazije, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, uz podršku mentora Davora Šijanovića i mentorice Sanje Pavlović Šijanović, izložile su i predstavile vlastiti mali vozni park kojeg čine tri vozila daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te upravljana putem NRF24L01 komunikacijskog modula i joysticka. Vozila su temeljena na bežičnom prijenosu signala principom radijskog prijenosa čiji je utemeljitelj Nikola Tesla. Budući su učenice aktivne sudionice eTwinning projekta “Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama”, izradila su vozila koja mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju što ih čini ravnopravnim i aktivnim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa koji poštuje njihove potrebe, mogućnosti i sposobnosti. Cilj izlaganja je potaknuti učenike na rad sa Arduino tehnologijama kao jednim od kreativnih načina stjecanja novih znanja i vještina, budući sklapanje i programiranje visoko inteligentnih robotskih vozila postaje prediktor razvoja spacijalnih sposobnosti važnih za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata koji u kombinaciji s Arduino tehnologijom čine dobitnu kombinaciju.

Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanovic izlagači na Znanstvenom pikniku

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar koja promiče pozitivne vrijednosti a koje predstavlja lik profesora Baltazara. Udruga sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti. Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNET i Mreža popularizatora znanosti: Institut za fiziku, Fablab Hrvatska, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Virtualci. Učenici vukovarske gimnazije i mentori proveli su cijeli petak u znanosti na otvorenoj sceni uživajući u Science Show(u) – Znanost o jajima, kazališnoj predstavi “Profesor Baltazar – Put oko svijeta” te brojnim sadržajima koje su pripremili učenici i studenti iz cijele Republike Hrvatske kako bi pokazali koliko znaju i vole komunicirati znanost te kako bi svoj entuzijazam i ljubav prema znanosti prenijeli na brojne sudionike. 10. Znanstveni piknik pamtit će kao otvorenu interaktivnu znanstvenu učionicu 21. stoljeća koju vrijedi posjetiti i slijedeće godine.