prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zajedno protiv vršnjačkog nasilja

U Komercijalnoj i trgovačkoj školi obilježen je važni događaj – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u veljači. Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

Učenici i profesori škole zajedno su se angažirali u aktivnostima koje imaju za cilj podizanje svijesti o štetnosti nasilja među vršnjacima te promicanje pozitivnih vrijednosti međusobnog poštovanja i suradnje. Cijele godine, a posebno tijekom prošlog tjedna, kroz niz raznovrsnih aktivnosti, učenici su imali priliku otvoreno razgovarati o problemu vršnjačkog nasilja, izražavati svoja iskustva i osjećaje te aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnog okruženja u školi. U sklopu radionica, učenici su pisali poruke potpore i ohrabrenja jedni drugima, naglašavajući važnost empatije i razumijevanja.

Posebno su se istaknuli 1. a i 1. b razreda s profesoricama Mihaelom Polančec i Spomenkom Bohaček u izradi plakata koji jasno ukazuju na štetne posljedice nasilja te promoviraju poruke mira i tolerancije. Učenici 3. b razreda s pedagoginjom Ornelom Malogorski u izradili veliku ružičastu majicu koja je stavljena na pročelje škole i veliki natpis u hodniku škole sa snažnom porukom protiv nasilja. I drugi učenici i djelatnici škole pomogli su u realizaciji ovoga dana.

Ovaj Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja nije bio samo jednodnevni događaj, već kontinuirani rada na promicanju mirnog i uključivog okruženja u školi. Učenici su izrazili želju za nastavkom aktivnosti i suradnjom kako bi zajedno radili na suzbijanju nasilja i stvaranju sigurnog prostora za sve. Neka naša ružičasta majica bude podrška svim koji doživljavaju nasilje i vaš glas protiv nasilja.

Na kraju dana, poruka koja je odjekivala u školskim hodnicima bila je jasna – zajedno možemo napraviti razliku u borbi protiv vršnjačkog nasilja.