prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zajedno za naš planet: Razvijanje ekološke svijesti kroz Erasmus+ i eTwinning projekt “Better Together”

U sklopu Erasmus+ i eTwinning projekta “Better Together” Osnovna škola Župa dubrovačka, članovi Vijeća učenika, zajedno sa partnerima iz Francuske i Ukrajine obilježili Dana planeta Zemlje.

Projektna aktivnost započela je učenjem o ekologiji, pružajući učenicima uvid u koncepte poput recikliranja, razlike između otpada i smeća te pojma “zero waste“. Također, istaknuta je važnost zaštite okoliša i raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta. Uoči Dana planeta Zemlje, tijekom virtualnog sastanka s učenicima iz Ukrajine učenici su provjerili svoje znanje putem Kahoot kviza koji su pripremili  naši partneri iz Francuske.

Na sljedećem sastanku, učenici su imali priliku slušati predavanje o važnosti istraživanja i zaštite špilja i jama koje je održala speleologinja Jelena Beželj u okviru volonterskog projekta “Ambasadori čistog podzemlja”. Kroz svoje predavanje, približila je čudesni svijet krškog podzemlja te naglasila važnost istraživanja i zaštite špilja i jama kao ključnih izvora pitke vode i staništa endemskih vrsta. Demonstracija tehnika speleologije na školskom igralištu izazvala je veliki interes učenika.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje završeno je kreativnom radionicom, na kojoj su učenici primijenili svoje znanje izrađujući kućice za ptice od recikliranih materijala. U radionicu ih je pričom “Tisuću priča” uvela majstorica pripovjedačica Ivana Barović. Male kućice za ptice već su pronašle svoje mjesto u vrtu školske zgrade simbolizirajući brigu za okoliš kao zajednički zadatak. Tako je tijekom ovog mjeseca posvećenog ekologiji istaknuta važnost edukacije, suradnje i individualnog angažmana u očuvanju okoliša.