prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zašto je dobro jesti sjemenke

Izuzetna ljekovitost nekih sjemenki poznata je tisućama godina. One su izvor cjelovitog proteina (sa svim aminokiselinama), obnavljaju sve stanice tijela i posebno moždane neurotransmitere te tako doprinose osjećaju ugode i raspoloženja.
 

Među najzdravijim sjemenkama izdvajamo:

Sjemenke Chia

Chia sjemenke povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje ljudskog tijela. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina – koje predstavljaju 60 % ukupnih masnoća u sjemenkama. Omega-3 masne kiseline u našem tijelu postoje u premalim količinama da bi se zadovoljile potrebe za njima, a  potrebne su u svim fazama života: od  velike su važnosti za funkcioniranje krvožilnog sustava, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i snižavaju razinu triglicerida u krvi.

Dugo vremena se mislilo da su jedini izvor omega-3 masnih kiselina ribe i riblje ulje, ali se pokazalo da omega-3 sadrže i neki biljni izvori (i to u većim količinama od ribe) primjerice laneno sjeme, ali je chia ipak bogatiji izvor.

Sjemenke konoplje

Izuzetna ljekovitost sjemenki konoplje je poznata tisućama godina! Izvor je cjelovitog proteina (sa svim aminokiselinama), obnavlja sve stanice tijela i posebno moždane neurotransmitere i tako doprinosi osjećaju ugode i raspoloženja. Bogata je čitavim nizom esencijalnih masnoća, omega 3, 6 i 9, te tako hrani mozak i živce, snižava sve upalne procese tijela, djeluje antikancerogeno te iscjeljuje krvožilni sustav. Dodajte sjemenke konoplje pahuljicama, shakeovima ili ih jedite same idealne su kao međuobrok.

Sjemenke lana

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3). Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega- 3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora – ribljeg ulja.

Osim spomenutog, lanene sjemenke su još bogate topivim vlaknima i ligninom koji predstavlja iznimno važan antioksidans. Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Ove potonje možete dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd. Što se tiče jogurta, kombinacija je posebice zgodna za pripremu obzirom da laneno ulje pomiješano na ovaj način postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.

Bučine sjemenke

Egzaktna analiza sastojaka sjemenki bundeve doista je impresivna. Bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, vitamina, osobito E i grupe B, minerala (bakra, magnezija, cinka, kalcija i niza drugih) i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima uzdigle su sjemenke bundeve na sam vrh zdravstveno preporučljivih namirnica. Prepržene sjemenke omiljene su grickalice od meksičkih izvorišta (pepitas) do naših krajeva.

U tu se svrhu često posole. No sjemenke bundeve odlične su i kada se kandiraju na različite načine, uključujući onaj kako se kod nas obično prže bademi u karameliziranom šećeru. Sjemenke bundeve u nizu recepata vrlo lako zamjene druge, pa i one najskuplje sjemenke, poput pistacija pa čak i pinjola.

Lako je to dokazati na primjeru genoveškog umaka. Pesto genovese propisuje pinjole, no bučine sjemenke više su nego dobra zamjena, one su inspiracija za brojne slične varijacije umaka