prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Negdje oko početka puberteta nešto se čudno dogodi s našim unutarnjim biološkim satom. Odjednom počinje produljivati svoj “rad” što uzrokuje da je tinejdžerima teško zaspati navečer. Kada dođe vrijeme za počinak, tijelo ih jednostavno “tjera” da ostanu budni još par sati.

Iako je ova promjena prirodna za ovo razdoblje života mladog čovjeka, kasan odlazak na spavanje može uzrokovati da se biološki sat više ne poklapa s prirodnim ciklusom svjetla i tame, kako je to uobičajeno. Također, na to se onda nadovezuje i problem da je ujutro vrlo teško dići se iz kreveta.

Premda ova činjenica zvuči kao opravdanje za sve pospane tinejdžere, priča još nije gotova. Kao što možemo resetirati budilicu, tako se i unutarnji sat može resetirati. Zapravo, on se na neki način resetira svaki dan. Kako? Uz  pomoć svjetla koji dopire do naših očiju. Unutarnji sat je jako osjetljiv na jutarnje svjetlo zbog čega je izloženost jutarnjem, plavom svijetlu najbolja za sinkronizaciju unutarnjeg biološkog sata sa zemljinim 24-satnim ciklusom svjetla i tame.

“Ako se ujutro probudite i izađete van, biološki sat u vašem tijelu se također budi”, kaže Mariana Figueiro, znanstvenica sa Instituta Rensselaer Polytechnic u državi New York. To znači da smo budniji kada je vani svjetlo i pospaniji kada je mrak.

Problem nastaje kada djeca koja će uskoro ući u pubertet i ona koja u njemu već jesu, nisu dovoljno izložena jutarnjoj svjetlosti. Djeca su u tom vremenu ili u razredu ili se voze javnim prijevozom do škole. Kako bi dobili dovoljno jutarnjeg svjetla tijekom školske godine, učenici bi trebali imati odmor u školi između 9 i 10h kako bi mogli izaći van. Također, korisno bi bilo provesti i par minuta vani prije nego krenu u školu.

Iz istog razloga zbog kojeg je jutarnje plavo svjetlo korisno u jutarnjim satima, u večernjim satima uzrokuje probleme jer može ometati unutarnji sat. Naime, monitori računala, televizori i druge elektroničke naprave emitiraju plavo svjetlo čime njihovo korištenje u večernjim   satima može primorati učenike da ostanu dokasna budni.

Stoga, potrebno je ograničiti korištenje elektroničkih naprava tinejdžerima u večernjim kasnijim satima jer ih ona potiču da ostanu budni, a onda ih čine i pospanijima u jutarnjim satima.

Vijest je preuzeta s internetskog portala Bioteka.