prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zbrinjavanje elektroničkog otpada

Ove godine, u tjednu od 9. do 13. studenog, obilježava se Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Nakon pet godina, ova je manifestacija prerasla u platformu za razmjenu iskustava brojnih dionika SOO-a diljem Europe i šire.

Trenutačno se u okviru Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju odvijaju 222 partnerska događanja u 27 zemalja, a u njima sudjeluje više od 628.000 ljudi.

Obrtnička i tehnička škola Ogulin i ove godine se aktivno uključila na jedan vrlo zanimljiv način. Radionice koje su se odvijale registrirali su preko službene stranice Europskog tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, što je bio preduvjet da postanu partneri u projektu. Događanje se temeljio na neminovnim posljedicama razvoja tehnologije. Svakim razvojem, kupnjom i upotrebom novih tehnologija trebamo biti svjesni da kupujemo i koristimo potencijalni otpad. Upravo taj otpad potrebno je zbrinuti na pravilan način kako bi se uštedile velike količine energije, a ujedno i zaštitio okoliš u kojem svakodnevno živimo.

Tema radionice na kojoj su aktivno sudjelovali učenici zanimanja tehničar za računalstvo bila je Zbrinjavanje elektroničkog otpada. Nakon radionice, učenici su ostali iznenađeni činjenicama: da je zbrinjavanje elektroničkog otpada potpuno besplatno za građane, zatim da je Europa najbolja po pitanju zbrinjavanja takve vrste otpada a zapravo zbrine samo 40 % onoga što i proizvede. Da jednoj limenci treba do 1000 godina da se razgradi u prirodi, a ako pravilno zbrinemo 1 tonu limenki da ćemo od tog materijala moći napraviti čak 900 kilograma novih. Učenici su svoje znanje odmjerili u Kahoot kvizu, a najbolji su bili Sara Puškarić učenica II. b razreda, Gabrijel Grdešić učenik II. b razreda i Hrvoje Žilić učenik III. b razreda. Voditelji ovih radionica bili su nastavnici: Davorka Božičević i Bojan Grba.