prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zelena knjižnica Osnovne škole Popovac

Tijekom nastavne godine 2020./2021. učenici četvrtog i petog razreda Osnovne škole Popovac sudjelovali su u eTwinningovom projektu “Zelena knjiga”. Zahvaljujući projektu u suradnji s učenicima partnerskih škola diljem Lijepe naše povezali su knjigu i čitanje s područjem ekologije, ali i razvijali kulturu čitanja, kreativno i kritičko mišljenje, kreativno-stvaralačko izražavanje, praktičan rad i svoj ekološki aktivizam u zajednici.

Pod mentorstvom školske knjižničarke Marijane Kuna i učitelja Gorana Podunavca, sudjelovali su raznovrsnim aktivnostima, a sve je započelo upoznavanjem s ciljevima projekta i podsjetnikom na pravila sigurnog i odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu. S obzirom na to da se u gotovo svakoj školskoj knjižnici nalaze vrijedne dječje knjige koje nitko već dugo nije čitao, prvi zadatak za učenike bio je osmisliti i snimiti reklamu za knjigu Konjić sa zlatnim sedlom spisateljice Nade Iveljić. Njihov drugi zadatak odnosio se na recikliranje starih knjiga. U suradnji s prijateljima iz Levanjske Varoši osmislili su igrokaz Superjež. Stare otpisane knjige dobile su, zahvaljujući reciklaži i kreativnosti, novo ruho. Papirnati likovi Jež, Jabuka, Leptir, Cvijet i Sunce stali su na pozornicu i ispričali svoju zanimljivu priču.

Učenici su se tijekom projekta upoznali i s pojmom art(d)eko knjige, a cilj je bio izraditi knjigu koja, uz intelektualni sadržaj, naglašava umjetničku i estetsku vrijednost knjiga. Učenici su izradili umjetničku knjigu koristeći jedan odbačeni kišobran, a njihova novonastala knjiga “Kišobran vedrine” nije zadržala tradicionalni oblik (korice i knjižni blok). Dok ih kišobran štiti od kišnih kapi, oni pogledom prema gore vide šarene crteže, a mogu pročitati i pjesmu “Ljeto u ravnici” Stanislava Femenića. Na ovaj su način učenici odlučili otjerati dosadnu kišu i prizvati ljepše i toplije vrijeme. Učenici su stranice starih knjiga upotrijebili za izradu ukrasa i malih proljetnih kišobrana. Osmišljavali su stripove koristeći stare časopise i izrezivali likove koji su postali nositelji radnje i razgovora o ekotemama. Bilo im je svima zanimljivo vidjeti kako se uz pomoć slikovnog prikaza može napisati pjesma. Također su se pridružili kreativnim čestitkama akciji koje je organizirana u Osnovnoj školi Popovac. Ideja je bila napraviti čestitke za sve štićenike Doma za starije i nemoćne u Belom Manastiru i Popovcu. Reciklirali su stare stranice uništenih knjiga i izradili prekrasne čestitke. Uz brojne kreativne radionice učenici su izrađivali digitalne materijale- brošure i postere u Canvi, osmosmjerke u Learning Appsu, kvizove u WordWallu i Kahootu, a hvalevrijedan rezultat rada na projektu svakako je i novonastala mrežna stranica. Cilj je da posluži kao zbirka primjera dobre prakse iz područja ekologije i uporabe predmeta, primjenjivih u školama, domovima i lokalnim zajednicama. Aktivnosti učenika Osnovne škole Popovac i partnerskih škola možete detaljnije proučiti na samoj TwinSpace stranici projekta “Zelena knjiga”.