prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Zelene aktivnosti za dobar ekološki otisak

Proslavljen svake godine 22. travnja, Dan planeta Zemlje je dobrodošao podsjetnik da našem planetu pružimo pažnju kako bismo osigurali bolju, zdraviju budućnost. Trenutak je da odvojimo vrijeme za ponovnu procjenu vlastitog ugljičnog otiska i posvetimo se ekološki prihvatljivim promjenama načina života. Za učenike je postao poučan trenutak, pomažući im da bolje razumiju važnost brige o planetu za sve generacije koje dolaze. U Tehničkoj školi u Požegi, učenici i nastavnici su malim aktivnostima izrazili svoju zahvalnost prirodi.

Dan planeta Zemlje obilježava se diljem svijeta 22. travnja. Na taj se dan osobita pažnja posvećuje očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava našeg planeta. Dan planeta Zemlje je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine u SAD-u na inicijativu senatora Gaylorda Nelsona. Na to ga je potaknuo izljev nafte uz obalu Kalifornije. Ekološka kriza bila je sve očitija pa se buđenje ekološke svijesti javilo i u drugim dijelovima svijeta. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je „Investiraj u naš planet“. Profesorica Antonia Petrović Klaić i knjižničarka Meri Bajić izradile su prigodni pano. Na panou se nalazi ukupno 10 QR kodova koji su vezani uz akcije koje mogu doprinijeti očuvanju našeg planeta, ali i potaknuti na preuzimanje odgovornosti za zaštitu prirode i održivi razvoj. Učenici skeniranjem QR kodova mogu naučiti kako pravilno odlagati otpad, kako štedjeti vodu i kako pomoći napuštenim životinjama u našoj županiji. Osim toga, mogu se upoznati s akcijom Zelena čistka, radom Udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti – BIOTEKA te pristupiti prikazu biciklističkih i planinarskih staza u Požeštini.

Prigodno je uređen školski Erasmus kutak a učenicima je na nastavi računalstva profesorica Marina Mirković predstavila AMPEU publikaciju “Može li to malo zelenije?”. Učenici su izračunavali svoj ekološki otisak i saznali osobni Dan prekoračenja Zemlje koji obilježava datum kada je čovječanstvo iskoristilo sve biološke resurse koje Zemlja obnovi tijekom cijele godine. U 2022., Dan prekoračenja Zemlje bio je 28. srpnja. Na taj datum čovječanstvo je iscrpilo prirodni budžet za godinu. Ostatak godine održavamo naš ekološki deficit crpeći lokalne zalihe resursa i gomilajući ugljični dioksid u atmosferi. Nažalost, probili  je proračun Zemlje!

Međutim, pojedinci imaju moć poboljšati svoja kućanstva i zajednice. Najveći potencijal za veliki utjecaj leži u vladama i tvrtkama koje usklađuju svoje politike i strategije sa stvarnošću našeg planeta. Učenici su na Dan planeta Zemlje izrađivali fotografije i plakate kojima su predlagali načine na koje ljudi mogu učiniti male promjene kako bi zaštitili Zemlju. Sve što radimo ima utjecaj na okoliš.

Kad bi unijeli male promjene u svoju dnevnu rutinu, mogli bi smanjiti svoj ugljični otisak i imati pozitivan učinak na okoliš. Pri tome pažnju možemo posvetiti načinu putovanja, energetskoj učinkovitosti u kućanstvu, promjeni svojih navika, čak i hrani koju konzumiramo odnosno uzgajamo. Učenici su razmislili o vlastitim navikama i rutinama u svakodnevnom životu. Promišljali su o malim promjenama koje bi mogli učiniti kako bi zaštitili Zemljin okoliš.

Članovi Dron lige Tehničke škole koju vodi prof. Mirković dali su svoj doprinos slavljenju ljepote Zemlje zanimljivim fotografijama u blizini škole i grada. Na Dan planeta Zemlje četveročlana ekipa Fotogrupe Tehničke škole koju vodi prof. Hrvoje Mikolčević uputila se je na kraći izlet u Park prirode Papuk i to na Jankovac – park šumu i poznato izletište. Želja im je bila snimiti atraktivne fotografije prirodnih ljepota kojih je tu mnoštvo na malom području i usput se iskušati novim tehnikama poput duge ekspozicije ili fotografiranja divljih životinja s vrlo dugim teleobjektivom. Isto tako, cilj im je bio pokušati što zanimljivije prikazati prirodne ljepote u našoj neposrednoj blizini i pomoći osvijestiti potrebu za njihovim očuvanjem.