prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

15. Tjedan cjeloživotnog učenja obilježen suradničkim aktivnostima

Gimnazija Vukovar, Industrijska strojarska škola Zagreb i Tehnička škola Karlovac zajedničkim su se aktivnostima uključile u obilježavanje nacionalne obrazovne kampanje – 15. Tjedan cjeloživotnog učenja.

Svjesni činjenice da cjeloživotno učenje predstavlja vodeće načelo u razvoju obrazovanja, učenici i nastavnici škola dugi niz godina aktivno sudjeluju u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja. Događanja se provode diljem Republike Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ove godine aktivnosti su se provodile u periodu od 27. rujna do 3. listopada 2021. godine.

Moderno vrijeme donijelo je i moderno obrazovanje obilježeno traženjem novih principa učenja kako bi se što brže, jednostavnije, ali i efikasnije došlo do primarna cilja – obrazovanja mladih. Takvo obrazovanje u središte postavlja kontinuirano učenje kao proces koji se odvija tijekom cijeloga života. Cjeloživotno obrazovanje postalo je ključan čimbenik 21. stoljeća koje omogućava učenje i cjeloviti razvoj talenata svakog pojedinca tijekom cijelog životnog vijeka. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih stoga kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na promociju cjeloživotnog učenja i već petnaestu godinu zaredom organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja. Budući se svake godine u sklopu ove kampanje organizira veliki broj vrlo različitih aktivnosti – od predavanja, radionica, okruglih stolova u školama su organizirana i održana dva online predavanja: “Ergonomski recepti za očuvanje zdravlja” i “Asertivna komunikacija”. Učenici 2. c razreda Gimnazije Vukovar sudjelovali i na Sajmu organiziranom na vukovarskom gradskom trgu gdje su imali priliku upoznati brojne djelatnosti, studijske programe i aktivnosti koje provode brojne visokoškolske institucije, udruge, osnovne i srednje škole te zajednice.

Učenici 2.C razreda na Sajmu Tjedna cjeloživotnog učenja u Vukovaru

Pandemija uzrokovana novim korona virusom učinila je računalo sastavnim dijelom svakodnevnog života. Koristi se u svrhu zabave, za obavljanje različitih poslova, učenje, istraživanje i traženje novih informacija. Dobne granice za korištenje računala i mobilnih uređaja gotovo da i nema. Koriste ih djeca predškolske dobi ali i osobe starije životne dobi. Iako su njihovi interesi različiti, posljedice rada za računalom su iste. Bol, peckanje ili svrbež u očima, bol u leđima, laktovima i ručnim zglobovima većini je poznata, no da do toga dolazi zbog nepovoljnih ergonomskih i organizacijskih uvjeta rada za računalom, nije poznato svima. Stoga su organizatori i predavači Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar, Davor Šijanović, profesor TZK iz Gimnazije Vukovar i Kristinka Lemaić, voditeljica praktične nastave iz Industrijsko strukovne škole Zagreb održali predavanje pod nazivom” Ergonomski recepti za očuvanje zdravlja”. Predstavili su smjernice dobre prakse u osiguravanju ergonomski povoljnih uvjeta za rad s računalom kako bi se smanjile opasnosti i rizici vezani za korištenje računala u svrhu povećanja produktivnosti i očuvanja i fizičkog i mentalnog zdravlja. Predavanje je održano u ponedjeljak, 27. rujan 2021. godine, a bilo je namijenjeno svima koji su željeli saznati kako primjenjivati ergonomske principe radi očuvanja vlastitog zdravlja. Najava 15.Tjedna cjeloživotnog učenja

Predavanje na temu “Asertivna komunikacija”, organizirano je za učenike svih dobnih skupina ali i njihove razrednike i nastavnike s ciljem izgradnje sigurnog okruženja kao preduvjeta zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih diljem Hrvatske pri čemu je naglasak stavljen na usvajanje i razvoj temeljnih vještina za uspješnu komunikaciju koja djeci i mladima omogućuje uspješno snalaženje u raznim komunikacijskim situacijama i međuljudskim odnosima tijekom cijelog života. Budući da se od odraslih, roditelja, učitelja, nastavnika, očekuje edukativno i preventivno djelovanje u svim sferama odgojno-obrazovnog ciklusa predavanje je obilovalo primjerima i savjetima kako unaprijediti komunikacijske vještine. U predavanju su predstavljene najvažnije odlike asertivne i učinkovite komunikacije, za koje su organizatori i predavači Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike i Davor Šijanović, profesor TZK iz Gimnazije Vukovar i Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac smatrali da bi ih učenici trebali steći prije no što se otisnu u samostalnost. Predavanje je održano u utorak, 28. rujna 2021. godine.

Životno i radno okruženje mijenja se iz dana u dan, a sve novonastale promjene moguće je pratiti samo učenjem novih i usavršavanjem postojećih vještina i znanja potrebnih za sudjelovanje u radu i društvu znanja odnosno društvu koje uči. Vlastito znanje i obrazovanje uvijek nosimo sa sobom i kao takvo je neotuđivo i jedinstveno. Stoga ih vrijedi razvijati i nadopunjavati jer mogućnosti su beskonačne.