prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ako tata i ti ne čitate, zašto ja moram?

Vaš je malac postao školarac i na red su počele stizati prve lektire. Iako se veselite povratku u djetinjstvo i ponovnom čitanju omiljenih Andersenovih bajki, njemu baš i nije do čitanja. Radije bi satima vježbao matematiku ili izrezivao kolaž nego prolistao bilo kakvu slikovnicu ili knjigu. 

Iako su neki malci jako zainteresirani za knjigu, a druge uopće ne privlači, važnu ulogu u izgradnji stava prema literaturi imaju roditelji.

Knjige djeci moraju biti dostupne

Ako imate malo dijete, ne zaboravite da mu i prije prvog rođendana možete početi čitati jednostavne i kratke slikovnice. Osim što će vaš i partnerov glas djelovati smirujuće na njega, djecu staru nekoliko mjeseci zanimat će boje, oblici, ali i struktura knjige koju mu ponudite. S vremenom će ju i sam početi listati.

Jednu od polica u djetetovoj ili dnevnoj sobi odvojite za dječju literaturu. Makar imali malen fond knjiga i slikovnica, ogradite djetetu njegovo područje i potaknite ga da, u vrijeme igre, posegne baš za svojim kutkom za čitanje.

Već sa dvije godine, dijete odvedite u kvartovsku knjižnicu koja ima dječji odjel. Neke su knjižničarke sklone održavati radionice i igraonice čak i za bebe od nekoliko mjeseci.

Budite svjesni da dvogodišnjak u knjižnici zasigurno neće sjediti mirno i čitati satima  već je vjerojatnije da će biti nemiran i tražiti novo mjesto za igru. Upravo je zato rani odlazak u knjižnicu idealan način da dijete upoznate s takvom vrstom kulturne ustanove i naučite ga kako se u njoj valja ponašati.

Dijete će primijetiti da posjetitelji knjižnice miruju, a primijetit će da su jedine dostupne igračke knjige i slikovnice. Dozvolite mu da ih promatra, neka odabere one koje mu se sviđaju pa ih ili posudite za kući ili čitajte u kutku za čitanje.

Knjige koje ste donijeli kući, zajedno s djetetom i vratite u knjižnicu kako bi dobilo dojam da se knjige u knjižnicu moraju vratiti i dati na čitanje drugima.

Budite djetetu primjer

Što ranije krenete s poticanjem čitanja, veće su šanse da će vaš mališan prigrliti knjigu. Ipak, roditelji se najčešće s navikama čitanja kreću baviti kada dijete krene u školu. Ako po prirodi nije najstrastveniji čitač, dijete bi vam moglo spočitati kako ni sami ne čitate, a njega gnjavite.

Kao i svako ostalo, i ovo se ponašanje uči. Čitanje u doba gadgeta i velikog broja dječjih televizijskih programa postaje naporno. Djeca se teško prepuštaju mašti, posebice ako knjiga vizualno ne zadovoljava njihove želje.

Ako se nađete u situaciji da vaš školarac neprestano odbija čitati, jedno od rješenja je da vaša obitelj ponovno uvede tiskani medij u kuću. Bilo da je riječ o dnevnim novinama, magazinima, stripovima ili knjigama, dijete koje u kući ima primjer redovitog čitanja, ranije će posegnuti za knjigom.

Za početak mu možete ponuditi knjigu prema kojoj je snimljen njegov omiljeni crtani film. Čitanje će mu tada ići lakše jer će radnju već poznavati. Čitati možete i u paru. Potrudite se da mu vjerno dočarate ugođaj priče, glumite, mijenjajte glasove i napravite mali igrokaz od poglavlja kojeg čitate, a slijedeće prepustite njemu i potaknite ga da i sam odglumi omiljenu scenu.

Pratite događanja lokalnih dječjih knjižnica i dijete odvedite na neku zanimljivu znanstvenu ili kreativnu radionicu koja ne mora imati veze s knjigama. Razvijte mu ljubav prema knjižnici, makar u nju odlazio gledati crtane filmove.

Susreti s aktualnim autorima i ilustratorima za djecu, kvalitetna su metoda približavanja knjizi jer dijete iz prve ruke može doznati zanimljive informacije o tome kako se knjiga stvara, kako se piše, ilustrira ili odakle dolaze ideje.

Članak autorice Jelene Pervan prenesen je s portala Klinfo.hr