prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Badminton

Badminton je sport koji se igra reketom, a u kojem se susreću ili dva pojedinca ili dva para. Igrači igraju na svojoj strani pravokutnog terena podijeljenog mrežom po sredini. Igrači reketom udaraju badmintonsku lopticu (lopticu s perima) tako da pređe mrežu i padne u suprotnu polovicu terena, a s ciljem da je protivnik ne uspije vratiti.

Loptica se smije udariti samo jednom prije nego što se uputi preko mreže. Poen počinje servisom jedne od strana, a završava kad loptica dodirne tlo.

Servira se odozdo a loptica se mora udariti ispod visine pasa. Ako se lopta ne vrati, mora pasti dijagonalno u protivničko polje. Poen može dobiti samo onaj tko servira. Ruka je savijena, reket se nalazi iza ramena i okrenut je prema dolje a drži se opušteno. Primatelj servisa mora lopticu vratiti preko mreže prije no što ona dodirne tlo igrališta. Većina udaraca u badmintonu izvodi se preko glave.

Badminton je natjecateljski sport, ujedno i standardni olimpijski sport, koji se igra u pet kategorija: pojedinačno žene i muškarci, ženski i muški parovi, te mješoviti parovi. Osim što je natjecateljski sport, vrlo je raširen vid rekreacije pogodan i za igru u prirodi, bez mreže ili pravila, zbog čega se često ne doživljava kao ozbiljan sport, dok je to doista tehnički zahtjevan sport koji od natjecatelja uz vještinu traži i izdržljivost, snagu i brzinu.

U parovima i u igri muškaraca pobjeđuje onaj tko prvi osvoji 15 poena, a u igri žena ona koja prva osvoji 11. Obično se igra na dva osvojena seta.

Duljina igrališta je 13,40 m, širina igrališta 6,10 m a visina mreže 1,55 m.

 

Izvori:

http://www.saznajkako.tv/photo/1428/Kako+igrati+badminton
http://hr.wikipedia.org/wiki/Badminton