prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan planeta Zemlje uz radionicu izrade platnenih torbi

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja s ciljem jačanja svijesti prema prirodnom okolišu. Različitim i brojnim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Stoga su i sudionici eTwinning projekta “The green changemakers” proveli radionicu izrade platnenih vrećica od starih majica. Tekstilna industrija jedna je od najvećih svjetskih zagađivača okoliša a odjeća nerijetko postaje proizvodom za jednokratnu upotrebu čime raste problem povećanja količine proizvedene i bačene odjeće. Tekstilni proizvodi utječu na onečišćenje voda, emisiju stakleničkih plinova i sve intenzivnije gomilanje smeća. Jedno od mogućih rješenja za smanjenje potrošnje i globalnog onečišćenja je recikliranje tekstila kroz reuporabu proizvoda i/ili pretvorba u proizvod manje ili veće vrijednosti te u sirovi materijal. Naime, samo jedna torba napravljena od stare majice zamijeni i do 1 000 plastičnih vrećica, a čovjek može uštedjeti i preko 22 000 plastičnih vrećica samo ako se odluči za ekološku alternativu.

Radionica izrade platnenih torbi od starih majica

Za izradu homemade platnene torbe, mladi su eTwinneri koristili stare majice, konac, iglu, škare i naravno dobru volju i maštu. Sudjelovali su svi zainteresirani članovi eTwinning projekta ali i ostali zainteresirani učenici i nastavnici koji su u svojim školama i državama svojim radom i kreativnošću željeli doprinijeti 11. globalnom cilju održivog razvoja – Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim i globalnom cilju 12 – Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje.

Stare su majice okrenuli te iznutra donje rubove majice izrezali u trakice širine 1-2 cm koje su potom vezali u male čvoriće i tako napravili dno torbe. Rukave su odrezali a za lijepo porubljene ručke, preklopili su materijal gdje je rezan i zašili cik cak šavom. I to je to, kad su okrenuli majicu-torbu na pravu stranu, prepustili su mašti da uradi svoje. Aktivnost je rezultirala nizom “homemade zelenih” torbi, koje osim što su zanimljive i vesele, praktične su, ekološke i trajne.

Radionica - Gimnazija Vukovar

 

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje potpora su zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvijestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema i pitanja kao što su zagađenje, sukobi, siromaštvo i ratovi. Ova aktivnost povezana s Danom planete Zemlje ističe potrebu za stvaranjem zelenih gradova, svjesnosti o klimatskim promjenama, utjecaju i posljedicama zagađenja plastikom i razumijevanje činjenice da odjeća, obuća i tekstilni proizvodi za kućanstvo doprinose onečišćenju voda, emisijama stakleničkih plinova i gomilanju otpada na odlagalištima.

Količine tekstilnog otpada mogu se smanjiti, a svatko od nas može doprinijeti na različite načine, primjerice, odjeća koja nam je postala mala može se pokloniti nekome kome je odgovarajuća i potrebna, možemo kupovati reciklirane odjevne predmete ili još bolje rješenje, možemo birati odjeću koju ćemo nositi dulji vremenski period ili poput eTwinnera pretvoriti stare majice u nove, funkcionalne torbe. Planeta na kojoj živimo jedna je i jedina a kako svi zajedno dijelimo istu životnu sredinu jednako tako i svi zajedno dijelimo odgovornost za njeno očuvanje. Za početak dovoljno je promijeniti poneke životne navike i već smo napravili male ali značajne korake. Poruka koju mladi eTwinneri šalju ovom aktivnošću je ujedno i savjet: iskoristite staru odjeću, odbacite plastične vrećice i zamijenite ih svojom homemade torbom i tako pridonesite stvaranju čišćeg i zdravijeg svijeta!