prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan sjećanja na žrtve holokausta- Književnost inspirirana jednim od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti

Učenici 2. l i 3. l razreda (smjer: hotelijersko-turistički komercijalist) Srednje strukovne škole Makarska su Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježili na nastavi Hrvatskoga jezika temom: Književnost inspirirana jednim od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti.

U spomen žrtvama koje su stradale u progonima i masovnim ubojstvima u logorima, svake se godine na 27. siječnja obilježva Dan holokausta. U razdoblju od 1937. do 1939. Židovi su sustavno uklonjeni iz njemačkog gospodarskog života. Književnost i povijest predstavljaju jedinstveno tkivo. Povijest, politika i ideologija te patnja, bol i nesreća koju uglavnom uzrokuju, vječna su inspiracija za književnost i umjetnost. Holokaust, genocid koji su nacisti provodili nad Židovima od dolaska na vlast do kraja Drugog svjetskog rata, postao je tako inspiracija brojnim književnicima naše povijesti književnosti, ali i književne sadašnjosti. Učenici 2. l i 3. l razreda su na policama knjižnica pronašli književna djela inspirirana holokaustom, jednim od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti. Učenici 3. l razreda gledali su filmsku adaptaciju istoimenog romana Dječak u prugastoj pidžami iz kojeg su ispisivali citate koji su na njih ostavili poseban dojam. Rezultate njihovog rada možete pogledati u videozapisu koji su pripremili u digitalnom alatu Canva.