prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani Erasmusa

Dani Erasmusa u Osnovnoj školi Popovac protekli su u slavljeničkom raspoloženju. Učenja, kreativnosti, smijeha i zabave nije nedostajalo tijekom održavanja raznih aktivnosti od 9. do 14. listopada 2023.

Tjedan je započeo radionicom na kojoj su učenici predmetne nastave, na siguran i odgovoran način uz pomoć umjetne inteligencije, izradili fotografije. Na njima su prikazali europska prirodna i kulturna bogatstva. Mrežni novinari su odabrali najbolje uratke i priredili online izložbu s ljepotama Starog kontinenta. Nisu se bavili samo fotografijom, već i obradom zvuka i videozapisa.Dani Erasmusa u OŠ Popovac AI radionica

“Uvjerila sam se kako je lako “progovoriti” različitim svjetskim jezicima zahvaljujući aplikacijama koje uz pomoć umjetne inteligencije oblikuju željeni videozapis. Pritom sam osvijestila da čak i ono što vidim vlastitim očima na internetu ne mora uvijek biti istina. Manipulacije glasom, slikom i videozapisom u današnje vrijeme je brzo i jednostavno napraviti uz samo nekoliko klikova. Uvijek treba biti oprezan i kritički vrednovati informacije”, poručuje učenica sedmoga razreda Gabrijela Horvat.

Dozu adrenalina i zabave unio je natjecateljski kviz o raznolikostima Europe. Nitko nije otišao kući praznih ruku. Pobjednici su pokazali solidarnost i podijelili nagrade s prijateljima iz razreda.

Slatka srijeda bila je rezervirana za pečenje palačinki. Četvrtaši su se izvrsno snašli u školskoj kuhinji. Njihove dobre vještine i izvrsna raspodjela poslova rezultirale su najukusnijim i najslasnijim palačinkama na kraju dugog dana cjelodnevne nastave.

Vesela Erasmusovizija u Branjini, Kneževu i Popovcu trajala je pet dana. Učenici su ponosno nosili dresove omiljenih nogometnih klubova i reprezentacija, samouvjereno hodali u flamenco suknjama i balskim haljinama, pjevali europske hitove i plesali tradicionalne plesove tijekom rekreacijskih pauza. Nakon isrpljujućeg vijećanja, stručni žiri je odlučio kako nagrade na prvoj Erasmusoviziji osvajaju svi prijavljeni natjecatelji. Ujedinjeni u raznolikosti, zajedno su se popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja i preuzeli nagradu.Erasmusovizija 2023 u Osnovnoj školi Popovac

Talijansko jelo od samo četiri sastojka prevarilo je velik broj baranjskih kvizaša. Iako su mnogi brže-bolje kliknuli na pizzu, točan odgovor glasio je špageti carbonara. Ali nikakav gorak okus nije ostavio jedan pogrešan odgovor tijekom slavljeničkog tjedna. Isprobali su kako je to ručno koncem nizati mađarsku mljevenu začinsku papriku, koju zbog velike potražnje često nazivaju crvenim zlatom.

Uslijedila je priprema remek-djela talijanske gastronomije. Unatoč inzistiranju mrežnih novinara, recept za orginalnu pizzu iz Napulja nisu htjeli nikom otkriti. Nakupljene kalorije bez problema su istopili tijekom dvosatnih sportskih aktivnosti na svježem zraku.

Učiteljice Ana Vukasnović, Ivana Vrbek Mesić, Daniela Hmura, Ankica Ostojić, Lidija Štimac, Mirjana Pralica i Anela Pejić, vjeroučiteljica Sanja Kopunović Legetin, školska knjižničarka Marijana Kuna i učitelj informatike Goran Podunavac pripremili su aktivnosti u kojima su zablistali mali i veliki Erasmusovci. Mala baranjska škola još jednom je zasluženo ucrtana na svjetskoj karti događanja tijekom Dana Erasmusa. I dok slavlje traje diljem Europe i šire, nastavlja se pisanje novih Erasmus+ projekata koji su donijeli neopisivu dobrobit Školi i lokalnoj zajednici. Više fotografija pogledajte na ovoj poveznici!