prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dišite duboko i razmišljajte jasno

Kao ponosna nositeljica oznake eTwinning škole, Srednja strukovna škole ban Josip Jelačić iz Sinja nastavlja kontinuirano promicati eTwinning, nacionalnu i međunarodnu suradnju u nastavnoj praksi koju ugrađuje u pravila, praksu i stručno usavršavanje u školi, uz podršku uprave škole.

Početkom listopada 2020. godine učenici i nastavnici uključili su se u novi međunarodni eTwinning projekt pod nazivom “Breathe deeply & Think clearly” kojeg su pokrenuli profesorica Nada Ratković iz Srednje strukovne škole ban Josip Jelačić Sinj i profesor Branko Rumenović iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Ogulin, zajedno s projektnim partnerima iz Turske, Portugala, Gruzije, Italije i Hrvatske.

infografika plastika 2eTwinning projekt “Breathe Deeply & Think Clearly” ima za cilj podići svijest o važnosti održivog razvoja, educirati učenike o globalnim i lokalnim problemima uzrokovanim klimatskim promjenama u cilju zaštite ekosustava i biološke raznolikosti I borbe protiv dezertifikacije. U projektnim aktivnostima, učenici će potvrditi da se održivi razvoj temelji na odgovornom upravljanju prirodnim resursima koji su ograničeni i suradnički raditi na prevenciji i prilagodbi klimatskim promjenama u pronalaženju novih rješenja za održivo upravljanje prirodnim resursima posebno zemljištem, šumama, vodom, obalnim područjima i ribarstvom. Projektnim zadacima i obrazovanjem o zdravoj prehrani, učenici će usvojiti kako transformirati prehrambene navike i jesti zdravu “zelenu” organsku hranu, razmjenjujući svoja znanja i iznoseći nove ideje za zdravi život i “bolje sutra” s vršnjacima, poštujući cjelovite i nedjeljive globalne ciljeve održivog razvoja.

Projekt traje cijelu školsku godinu 2020./2021. U projektu sudjeluju učenici 2. razreda koji se obrazuju za zanimanja ekonomist, komercijalist i kuhar. Od nacionalnih škola sudjeluju: Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Srednja strukovna škola Blaž Juraj Trogiranin iz Trogira i Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina. Suradnja projektnih partnera se odvija tjedno i prema potrebi projektne aktivnosti. U virtualnom okruženju učenici i nastavnici škola sudionica zajedno razvijaju pozitivno radno okruženje, povezuju se, dijele iskustva, razmjenjuju znanja i primjere dobre prakse. S obzirom da se tijekom eTwinning projekta surađuje i komunicira u online okruženju, osobita pažnja se treba posvetiti poštivanju mrežnog bontona, autorskih prava i zaštiti osobnih podataka.

Virtualnom suradnjom i u sigurnom okruženju, sudionici projekta, naučit će komunicirati sa svojim kolegama na način da razvijaju kritičko mišljenje, kreativnost, maštu, radoznalost, međusobnu komunikaciju, suradnju, timski rad i odgovornost. Sudjelovanjem u projektu, učenici će povećati razinu postignuća i zanimanja za nastavne predmete: Društveno odgovorno poslovanje, Kuharstvo, Engleski jezik, Statistiku, Informatiku i STEM. Osim nastavnog sadržaja potrebnog za nastavne predmete u školi, učenici razvijaju i druge kompetencije, poput jezičnih, medijskih, digitalnih, komunikacijsko-prezentacijskih, poduzetničkih, socijalnih i strukovnih kompetencija. Kako projekt omogućava upoznavanje drugih kultura i običaja, sudionici projekta će uvažavanjem međusobnih razlika zajednički obilježavati nacionalne i međunarodne događaje za vrijeme trajanja projekta i tako proširiti svoje horizonte.

infografika za plastikuZa vrijeme trajanja projekta, koristit će se suvremene nastavne metode, digitalni alati i razni oblici aktiviranja učenika. Korištenjem suradničkih digitalnih alata i digitalnih 2.0 alata izradit će se brošure i materijali za interaktivnost projekta, a radi boljeg usvajanja znanja, vještina i vrijednosti kod učenika. Svim sudionicima digitalni materijali će poslužiti kao motivacija za zajedničko i novo učenje, razmjenu interkulturalnih i međukulturalnih iskustava. Za vrijeme trajanja projekta, provodit će se razna istraživanja i evaluacije učenika i nastavnika. Učenici će objavljivali sve informacije o tijeku projekta, o tijeku izrade rezultata, aktivnostima, očekivanjima, iskustvima, provedenim anketama i svim drugim zanimljivostima vezanim uz projekt. Objave će se pisati na na eTwinning Live dijelu portala, mrežnim stranicama škole i na društvenim mrežama projekta (Facebook, Twitter, Blogger, WhatsApp). Projekt će se predstavljati na predavanjima i radionicama u školi, na stručnim vijećima, na lokalnim, regionalnim i nacionalnim događanjima, na webinarima, info danima, eTwinning danu i slično.

Na završetku projekta, svi sudionici će prezentirati prikupljene podatke i diseminirali rezultate. Konačni proizvodi projekta (e-knjiga i video uradak) proizvedeni u sklopu ovog projekta, uključit će sve projektne rezultate i bit će javni na eTwinning Twinspaceu, na mrežnim stranicama škola sudionica, u školskim novinama, na školskim portalima, medijima, vidljivi na mrežnoj stranici projekta, na društvenim mrežama projekta i predstavit će se putem videokonferencije.

U projektu se isprepleću sve međupredmetne teme: Osobni i socijalni razvoj, Održivi razvoj, Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, Učiti kako učiti, Zdravlje, Poduzetništvo i Građanski odgoj i obrazovanje.

Učenici i nastavnici Srednje škole bana Josipa Jelačića iz Sinja poručuju “Dišite duboko i razmišljajte jasno” u njihovom novom eTwinning projektu “Breathe deeply & Think clearly”.