Započeti dan nutritivno bogatim doručkom, koji uključuje voće i/ili povrće, pomaže učenicima da lakše i uspješnije savladaju sve izazove koji ih očekuju.
Učenici Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke (posebni razredni odjel, produženi boravak i 1.b razred) pokazali su svoju kreativnost i motivaciju u pripremi zdravih doručaka u razdoblju od 13. do 17. listopada 2025. godine obilježavajući šesti nacionalni Tjedan školskog doručka. Priključili su se zabavnom petodnevnom školskom izazovu!
Doručak pod povećalom
Prvi dan istraživali su što to jedemo svakog jutra. Biramo li isti doručak, ili volimo da je raznolik? Veći broj učenika zaključilo je da voli jesti isti doručak; pahuljice s mlijekom.

Drugi dan putovali su oko svijeta i otkrivali kako doručkuju djeca u različitim krajevima svijeta. Negdje dan započinju juhom, rižom i grahom, kašom, a negdje sendvičem. Svaki doručak priča svoju priču koje su objedinili izradom plakata.

Jednaki smo iako jedemo različito!
Treći dan učili su kako se prilagođavamo jedni drugima, poštujemo razlike jer neki ne jedu gluten, neki ne mogu mlijeko, a nekima smeta kikiriki. Ipak, svi zaslužuju obrok koji im odgovara i koji ih veseli.

Četvrti dan okušali su se u izazovu. Kušali su nešto što još nikad nisu probali – novo voće, chia sjemenke, jogurt od manga i papaje, datulje, đumbir… Zaključili su da kad hrabro okušaš nešto novo budeš nagrađen novim zdravim okusima.
Veliko finale ukusne pustolovine!
Izložili su sve što su radili u holu škole te diplomama zahvalili kuharicama. I ove godine dokazali su kako doručak može biti raznolik, zdrav i zabavan!
