prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Drugi stupanj obuke u programu prve pomoći za učenike srednjih škola

Učenici Industrijske strojarske škole (ISŠ) već tradicionalno sudionici su osposobljavanja za pružanje prve pomoći.

Zbog potrebe osposobljavanja što većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je ovaj vid zdravstvenog odgoja pobudio kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom. Učenici škole već tradicionalno sudionici su osposobljavanja za pružanje prve pomoći.

Učenici 1. c, 2. d i 3. c razreda Nadina Fazlić, Kiara Špoljar, Maja Radman, Dora Šprem, Gašpar Novak, Gabrijel Bertina, Ante Radoš, Domagoj Čiš, Lea Bošnjak, Katarina Škaro, Marin Radobuljac i Leon Lovrečić od 22. do 24. studenoga 2023. godine učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti. Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

U Novom Vinodolskom učenici su naučili i da je pružatelj prve pomoći osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi pazeći pritom na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu. Učenici su osvijestili da su ciljevi prve pomoći:

  • spašavanje života
  • sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta
  • skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Učenici su, uz stručno vodstvo, vježbali postupak procjene situacije zatečene na mjestu nesreće, pregledavali su osobe koje su simulirale ozljede te su vježbali određivanje vrste ozljede i postupak s ozlijeđenim. Učenici su naučili razlikovati simptome osobe bez svijesti i osobe u srčanom zastoju. Vježbali su postavljanje u bočni položaj osobe bez svijesti kao i postupke oživljavanja osoba u srčanom zastoju. Više puta ponovili su postupak zbrinjavanja rana i opeklina, postupak sa stranim tijelom u rani, načine zaustavljanja vanjskog krvarenja, postavljanje kompresivnog zavoja, postavljanje podveske te zaustavljanje krvarenja izravnim pritiskom na ranu. Postavljanje kružnog zavoja i osnovnih zavoja pomoću trokutne marame također je bilo u programu osposobljavanja za pružanje prve pomoći kao i postupci pružanja prve pomoći kod prijeloma, uganuća i iščašenja. Učenici su savladali i postupak imobilizacije kod ozljede kralježnice.

Raspored obuke bio je vrlo sadržajan, no ISŠ timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji dvanaestoro učenika škole. Uspješna edukacija tima u pružanju prve pomoći, provedena već šesti put, pokazuje da se korisna i hvalevrijedna tradicija nastavlja.

Poznavanjem i pravilnom primjenom postupaka prve pomoći doprinosi se sigurnosti i osnaživanju pojedinaca i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti. Kontinuiranom edukacijom nastoji se osposobiti što veći broj učenika za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć,  pomažemo u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.