prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Eko projekt vukovarskih gimnazijalaca u finalu Generacije NOW

IRIM u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, od šk. god. 2019./2020. provodi projekt pod nazivom Generacija NOW. U školskoj godini 2022./23. prijaviti su se u projekt mogle jedino ustanove koje su već sudjelovale u ranijim inačicama Generacije NOW.

Tako je ove školske godine u projekt uključeno više od 140 škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova a svi sudionici projekta dobili su donaciju IoT edukacijske opreme, novčana sredstva za kupnju dodatne opreme, edukaciju te stručnu mentorsku podršku.

Cilj je projekta pružiti najmodernije oblike tehnologija i potrebnu edukaciju za njihovu upotrebu te povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija kao i stvarati prilike u kojima sudionici mogu realizirati projekte od koncepta do gotovog modela, učiti jedni od drugih, osnaživati se i stjecati samopouzdanje.

U sklopu projekta Generacija NOW 2022./2023. proveden je nagradno kreativni natječaj na temu Zelene tehnologije. Natječaj je trajao od 25. travnja 2023. do 21. svibnja 2023. godine i sudjelovanje na natječaju bilo je obavezno za sve uključene ustanove sudionice projekta. Sudionici su trebali osmisliti projekt na zadanu temu „Zelene tehnologije“ te ga izraditi koristeći komponente iz kompleta opreme u dodijeljene ustanovama u sklopu projekta. Mogli su kreirati projekte prema vlastitom izboru a koji se bave temama poput: obnovljivi izvori energije, recikliranje, ušteda energije i vode, zelene tehnologije u agrikulturi, i slično. Projekt je morao biti jasno povezan s temama “Zelenih tehnologija” i temeljen na doniranoj opremi.

Gimnazija Vukovar sudjeluje u Generaciji Now od samih početaka a 2019./2020. šk. godine, projekt vukovarskih gimnazijalaca „Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu“, proglašen je najboljim radom donacijskog natječaja Generacija Next. Ove godine, tim vukovarske gimnazije u sastavu Ema Stankoski Hrgović, Lara Grlić, Lara Šijanović i Gabriel Kršić, uz mentore Sanju Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, izradio je eko projekt Green Power i plasirao se među finaliste i osigurao sudjelovanje na završnoj izložbi u Zagrebu.

Generacija NOW tim vukovarskih gimnazijalaca

Generacija NOW tim vukovarskih gimnazijalaca

Izbor finalista proveden je online glasovanjem a u sam proces glasovanja ušlo je 119 radova. Svi korisnici Izradi! edukativnog web portala mogli su glasovati odabirući po tri (3) najbolja projekta iz svake kategorije (1. do 4. razred osnovne škole, 5. do 8. razred osnovne škole i 1. do 4. razred srednje škole) i zahvaljujući broju glasova vukovarski su gimnazijalci zajedno sa ostalim odabranim timovima 12.6.2023. u Business showroom-u Hrvatskog Telekoma u Zagrebu imali priliku sudjelovati na hackatonu i prezentirati svoj rad povjerenstvu. Sudjelovanje na hackatonu bilo je zanimljivo iskustvo i prilika u kojoj su vukovarski gimnazijalci pokazali i proširili svoja znanja baš kao i mrežu poznanstava s drugim kreativnim sudionicima.

Finale Generacija NOW 2023

Finale Generacija NOW 2023

Generacija NOW postala je inspiracija i poticaj na uključivanje sve većeg broja ustanova u projekt, što dokazuje njegovu uspješnost ali i važnost za razvoj obrazovanja i tehnološke pismenosti mladih generacija u Hrvatskoj. Kroz aktivnosti i događanja ovakvoga tipa, projekt doprinosi stvaranju inkluzivnog i poticajnog okruženja za učenike diljem Hrvatske a samo sudjelovanje u Generaciji NOW pruža priliku za stvaranje interdisciplinarnih veza između obrazovnih ustanova, knjižnica, udruga i drugih edukativnih institucija. Projekt potiče suradnju i razmjenu ideja među sudionicima što izravno dovodi do novih kreativnih rješenja, inovacija te tehnoloških projekata s ciljem rješavanja stvarnih problema u društvu. Uključivanjem tema vezanih za zelene tehnologije naglašena je važnost održivosti i ekološke osviještenosti među mladima a upravo su i vukovarski gimnazijalci u predstavljanju svog rada Green Power pokušali potaknuti i inspirirati sudionike i posjetitelje na razmišljanje o načinima na koje tehnologija može doprinijeti stvaranju održivije budućnosti kroz zaštitu okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije.

Radom na projektu, tim vukovarskih gimnazijalaca razvio je vještine u području dizajna i izrade IoT sustava, programiranja, senzorske tehnologije, analize podataka te timskog rada i suradnje. Ova kombinacija tehničkih i interpersonalnih vještina predstavlja snažnu osnovu za daljnji razvoj u području tehnologije. Ovakva iskustva doprinose i razvoju osobnih karakteristika poput samopouzdanja, prezentacijskih vještina i sposobnosti rješavanja problema. Kroz suradnju na projektu, naučili su cijeniti različite perspektive, komunicirati učinkovito i doprinositi timskom uspjehu. Stečene tehničke i interpersonalne vještine, zajedno s razvijenim osobnim karakteristikama, nagrada su i temelj za nove izazove u svijetu tehnologije i digitalne budućnosti.
Sanja Pavlović Šijanović
Davor Šijanović