prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ edukacija u Bologni

Učiteljica OŠ Sveti Petar Orehovec, PRO Gregurovec, Emina Baričević boravila je na Erasmus+ edukaciji u Bologni od 23. do 29. srpnja 2023. godine.

Prisustvovala je tečaju za učitelje pod nazivom “Content and Language Integrated Learning (CLIL)”, u trajanju od sedam dana. Na edukaciji su bili učitelji iz Mađarske, Češke, Finske, Belgije, Nizozemske i učiteljica Emina Baričević iz Hrvatske.

Edukaciju je vodila Erasmus instruktorica Sara Natalini. Cilj tečaja je obučiti i osnažiti učitelje diljem Europe za primjenu i uspješno provođenje CLIL načina poučavanja koji se temelji na primjeni konkretnih sadržaja u učenju jezika.

Tijekom sedam dana, sudionici su se upoznali s CLIL metodologijom učenja i poučavanja, kao i različitim strategijama i vještinama za uspješnu primjenu naučenog. Upoznali su mnoge IKT alate te aktivnosti temeljene na projektima, igri i suradnji, sudjelujući u praktičnom radu s kolegicama iz drugih europskih zemalja. Aktivnim sudjelovanjem u mnogim aktivnostima učitelji su dobili uvid i u neke multimedijske platforme koje nude različite sadržaje za učinkovito učenje i poučavanje. Također, bila je to prilika za razmjenu iskustva sa sustručnjacima, razgovor o različitim praksama u različitim državama Europe te sudjelovanje u dinamičnim zajedničkim aktivnostima koje je zadavala i vodila instruktorica (npr. igre: Headlining, Omar’s game, Matching crosswords, Back to back, Powerpoint Karaoke te alati: YouGlish, Peekaboo_kidz, TedEd, Kialo tj. Kialo Edu, Wizer.me, Liveworksheet, Blooket, Baamboozle, Would you rather? Workout, Ba Ba Dum i mnoge druge).

Tečaj je utemeljen na istraživanjima i praksi na tom području, sadržaj je povezan s temom tečaja i učenjem kako ga (CLIL) se može koristiti u vlastitom poučavanju. Poboljšavaju se komunikacijske, organizacijske i IKT vještine, a sve u skladu s europskim edukacijskim vrijednostima. Inspirativno i interaktivno učenje na tečaju je potaknulo razmišljanje i nove perspektive za svakog sudionika, kao i dijeljenje ideja te produktivan dijalog između sudionika.

Osim samog tečaja, sudionici su imali priliku razgledavati Bolognu u organiziranim obilascima, kao i gradove u bližoj ili daljoj okolici: Ravenu, Firencu, Feraru, Rimini… Na ovom izvrsno organiziranom i izvedenom tečaju sklopljena su nova poznanstva i stvorene prilike za mnoge buduće suradnje koje obogaćuju škole iz kojih dolaze učitelji sudionici edukacije.