prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus + tečaj: Tradicionalna umjetnosti i digitalni alati u poučavanju i promicanju životnih vještina

Učiteljica OŠ Sveti Petar Orehovec, Tijana Mamić, pohađala je tečaj “Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills”.

Tečaj se održavao u Rimu. Tečaju su prisustvovali učitelji iz Francuske, Rumunjske i Bugarske pod vodstvom  Marianne Panayiotoudis, asistentice profesora vizualnih umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu.

Cilj tečaja je bio upoznati polaznike s digitalnim alatima te kako integrirati korištenje tradicionalnih likovnih tehnika i digitalnih alata u svoj nastavni proces. Tečaj je započeo međusobnim upoznavanjem polaznika uz pomoć ledolomaca, polaznici su u paru osmislili te proveli međusobne intervjue o svojim partnerima te nakon toga ostale polaznike izvijestili o otkrivenim podatcima. Voditeljica je predstavila neke od digitalnih alata (Milanote, Padlet, QR generator i Goosechase) te su predstavnici praktičnim zadatcima istraživali mogućnosti alata te njihovu primjenu u nastavnom procesu. Dan je završio „škrabanjem” uz glazbu (doodling) koji se koristi u terapijske svrhe opuštanja.

Neke aktivnosti održane su izvan učionice te su polaznici istražili performans te kako ga uklopiti u odgojno-obrazovni proces kojim djeca mogu istraživati i prikazati teme poput zlostavljanja na internetu. Polaznici su posjetili i Muzej za djecu i prisustvovali laboratoriju za istraživanje teorije boja. Muzej za djecu u potpunosti je prilagođen djeci te ga u prijepodnevnim satima posjećuju škole kako bi sudjelovali u laboratorijima, a popodne ga posjećuju obitelji s djecom. Muzej ima zanimljiv koncept gdje učenici mogu igrajući se usvojiti neke od životnih vještina (prematanje pelena, kako zaraditi novac, kako pametno trošiti novac, stvaranje energije). Niz izvanučioničkih  aktivnosti polaznici su nastavili posjetom Apple trgovini koja je najveća u Europi. Radionicu korištenja iPada i aplikacije Procreate održao je voditelj trgovine zadužen za obuku i pomoć u korištenju Apple uređaja. Aplikacija Procreate korisnicima omogućava crtanje i slikanje svim likovnih tehnikama uz pomoć digitalnih alata. Svaki od polaznika dobio je na korištenje svoj iPad te je zadatak bio nacrtati ili naslikati svoj autoportret služeći se vlastitom fotografijom. Ostatak dana polaznici su istraživali Rim uz pomoć zadataka u aplikaciji Goosechase koju su za njih pripremile voditeljice tečaja.

Preostale dane polaznici su upoznavali osnove fotografiranja, razliku fotografija napravljenih uz pomoć mobilnih telefona i fotoaparata te su radili vježbe fotografiranja s različitom pozicijom svjetla te kompozicijskim načelima u fotografiji. Voditeljica je predstavila društvene mreže te njihove negativne i pozitivne strane te njihovu moguću primjenu u nastavi i kreativnim zadatcima. Tradicionalnu umjetnost izražavanja slikarskim tehnikama polaznici su iskoristili za vježbe terapije izražavanja emocija, prihvaćanja različitosti i novih učenika, prihvaćanju svojih pozitivnih i negativnih osobina te  postizanju osobnih ciljeva.

Cijeli tečaj povezan s umjetnošću zaokružen je svakodnevnim obilascima Rima, gradu koji je muzej na otvorenom. Tečaj je omogućio upoznavanje digitalnih alata i tradicionalnih umjetnosti te njihovu primjenu u poučavanju ne samo umjetnosti već i svih nastavnih predmeta te su stečena znanja korisna svim polaznicima tečaja.