prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “Eko eTwinneri”

Od početka školske godine učenici 1. b razreda iz Osnovne škole Lipik su s učiteljicom Snežanom Kosanović uključeni u projekt “Eko eTwinneri”.

Projektni je cilj razvijanje ekološke svijesti i ponašanja. Autorice su Snežana Stević iz BIH i Patricija Hercog iz RH. U projektu sudjeluje 65 partnera iz 11 europskih zemalja. Plan aktivnosti je nastao prijedlogom autorica i partnera. Svatko je predložio dane iz ekološkog kalendara koje želi obilježiti. Prema istaknutom eko- danu, partneri su postali voditelji aktivnosti.

Projektne aktivnosti učenika 1. b razreda su uključene u odgojno-obrazovne ishode prirode i društva, likovne kulture, hrvatskog jezika, literarne stvaraonice, sata razrednika te tjelesne i zdravstvene kulture. Rad u projektu je počeo u rujnu predstavljanjem razreda, škole i grada, izradom logotipa te čišćenjem okoliša. Aktivnosti su obuhvatile brigu o životinjama, zdravoj hrani, jabukama, pješačenju, učenju i kretanju na otvorenom, zaštiti močvara, voda, šuma, meteorologiji, maslačcima, zdravlju, planeti Zemlji, psima pomagačima i vodičima, pticama, pčelama, parkovima, biološkoj raznolikosti, mačkama, životu bez plastičnih vrećica…Prema prijedlozima učiteljice S. Kosanović, ostvarili su vođenje aktivnosti obilježavanjem Svjetskog dana ekologije 22.2., Svjetskog dana zdravlja 7.4. i Svjetskog dana pčela 20.5.

Aktivnosti su realizirane individualnim načinima rada u digitalnim alatima, istraživanjem, pisanjem, slikanjem ili snimkama aktivnosti u prirodi. Pojedine aktivnosti su ostvarene u paru- jedan partner bi predložio aktivnost a drugi izvršio aktivnost s učenicima: Dan planina, Recikliramo- stvaramo, Ekološki izazov. U izvršavanju suradničke aktivnosti, stvorili smo digitalnu slikovnicu Ekološki kalendar. Suradničke aktivnosti su još Anketa, Eko-reporter, Projektni ekološki kalendar i Ekološki datumi.

Tijekom rada u projektu održani su videosusreti na kojima su razmijenjena iskustva i podijeljene informacije o radu. Provedene su ankete na početku i pri završetku projekta. Istaknuto je veliko zadovoljstvo učenika , roditelja i partnera ostvarenim aktivnostima i sudjelovanjem. Učenici su provodili aktivnosti sakupljanja plastičnih čepova, boca i papira. Postupno usvajaju razvrstavanje otpada i primjereno ponašanje u prirodi.

Učenice Lorena Egredžija i Rita Veble sudjelovale su likovnim radom u kreativnom natječaju “Nabaci ideju, fotku, rimu za bolju klimu” u organizaciji Tematske mreže za pravednu i niskougljičnu tranziciju za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj u sklopu projekta “ Metar do bolje klime” za što su dobile priznanje.

U školi je održana predstava “Šumska jagoda” kojom su učenici ponovili važnost razvrstavnja otpada u očuvanju i zaštiti prirode. Prema izvršenim aktivnostima i usvojenim ishodima, projekt je u potpunosti ostvaren a učenici su stekli osnovne navike ponašanja u skladu sa brigom i zaštitom prirode. Želja im je opet sudjelovati u ovakvom ili sličnom projektu.