prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europska oznaka kvalitete dodijeljena II. OŠ Čakovec

Početak školske godine obilježila je vijest da je Nacionalna služba za podršku iz Agencije za mobilnost i programe EU dodijelila priznanje Oznaka kvalitete (Quality Label) za sva četiri projekta u kojima je prošle školske godine sudjelovala II. OŠ Čakovec: Tasty Flags, Recipe for a Perfect Christmas, Sustainable Energy – Clean Energy for the Future i Water and Health.

Učiteljica engleskog jezika Branka Lamza sudjelovala je u sva četiri navedena projekta i za svaki od njih dobila Oznaku kvalitete, dok je učiteljica informatike Iva Naranđa sudjelovala u dva projekta te za njih dobila Oznaku kvalitete. Ubrzo nakon toga, krajem listopada 2013., rad učiteljice Branke Lamza nagrađen je Europskom oznakom kvalitete (European Quality Label) za dva eTwinning projekta: Sustainable Energy – Clean Energy for the Future i Tasty Flags. U projektu Sustainable Energy – Clean Energy for the Future našu državu je osim II. OŠ Čakovec zastupala i OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec s učiteljicom Ivom Naranđa koja je za svoj rad također nagrađena Europskom oznakom kvalitete. Oznaka kvalitete je priznanje učiteljima i školama za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima.

Ukratko predstavljamo nagrađene projekte:

Projekt o nacionalnim zastavama

Zastave zemalja Europe bile su ideja vodilja projekta Tasty Flags. Cilj je bio partnerima približiti značenje svoje zastave te prezentirati nacionalnu kuhinju. Krajnji cilj izrada je zastave od namirnica karakterističnih za svaku zemlju. Filmom ˝Typical Food of Međimurje˝ predstavili smo partnerima međimursku kuhinju i glazbu. Izradili smo kratki film o našoj zastavi, objasnili značenje njezinih boja, opisali naš grb te porijeklo svakog od povijesnih grbova koji čine njegovu krunu. I za kraj, izradili smo našu jestivu zastavu!

Božićni projekt

TASTY FLAGS - II. OŠ ČAKOVECIščekivanje Božića odlučili smo obilježiti zajedno s našim europskim partnerima kroz projekt Recipe for a Perfect Christmas. Cilj projekta je bio da svaka zemlja dočara svoje božićne običaje i atmosferu te u konačnici napravi svoje poglavlje u zajedničkoj online kuharici.

Koristeći razne Web 2.0 alate  učenici su izradili božićne stripove, crtane filmove, animacije, oblake riječi i digitalne čestitke. Učenici 4. razreda pronašli su recepte za božićne kolačiće koji su tako jednostavni da ih mogu napraviti djeca i izradili su crteže kolačića te su svi učenici prionuli zajedničkom zadatku – izradi božićnih kolačića.

Učenici 4.b zamijesili su tijesto, zatim su učenici 4.a izradili kolačiće te ih ispekli. Nakon toga polaznice Engleske radionice ukrasile su kolačiće. Luka Grubić, 6.r. izradio je kratki film o svemu.

Projekt o održivoj energiji

Obilježavanje Međunarodne godine održive energije za sve potaknulo nas je na novi projekt. Učiteljice Nelly Sallibartan iz škole Collège Germaine Tillion iz Francuske i učiteljica Branka Lamza pokrenule su projekt Sustainable Energy – Clean Energy for the Future.

VIDEOKONFERENCIJA HRVATSKA ŠPANJOLSKAPlan projekta je na jednostavan, djeci lako shvatljiv način objasniti pojmove obnovljivih izvora energije te promicati važnost postupne zamjene klasičnih izvora energije ovim izvorima. U ovom projektu osobito angažirano sudjelovala je i škola IES Clara Campoamor Alaquàs iz Španjolske pod vodstvom učitelja Davida Navarra i OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec pod vodstvom učiteljice Ive Naranđa.

Projekt o vodi i zdravlju

Povodom obilježavanja UN-ove Međunarodne godine suradnje na području voda 2013. odlučili smo se uključiti u projekt Water and Health. U projektu su sudjelovali partneri iz Hrvatske, Grčke, Francuske i Italije.

Sudjelovanje II. osnovne škole Čakovec u eTwinning projektima pokrenula je učiteljica Branka Lamza početkom 2011./2012. a eTwinning aktivnostima postupno se pridružilo još nekoliko učiteljica škole. Nov didaktički pristup, razvijanje europske svijesti i svijesti o važnosti uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije, razmjena znanja i ideja te mogućnost predstavljanja vlastite zemlje, zavičaja, grada i škole partnerima širom Europe neupitne su prednosti eTwinning projekata čije će se provođenje u II. osnovnoj školi Čakovec nastaviti i u budućnosti.