prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan statistike u Zdravstvenoj školi – učenici briljiraju u brojevima i podacima

U Zdravstvenoj školi, Europski dan statistike – „Statistika za bolji razvoj u svijetu koji se brzo mijenja“ obilježen je radionicama, istraživanjem statistike u svakodnevnom životu, te izradom inspirativnih plakata koje su učenici predstavili na izložbi u atriju škole.

Školske klupe često ne donose asocijaciju na zabavu i kreativnost, no Europski dan statistike, koji se obilježava svake godine 20. listopada, dokazuje da matematika može biti itekako zanimljiva. Ovaj poseban dan ističe važnost statistike u našim životima i potiče učenike na istraživanje, analizu i prezentaciju podataka. U školi, Europski dan statistike – „Statistika za bolji razvoj u svijetu koji se brzo mijenja“ obilježen je radionicama, istraživanjem statistike u svakodnevnom životu, te izradom inspirativnih plakata koje su učenici predstavili na izložbi u atriju škole.

Iako se često čini kao suhoparna znanost, statistika je ključna za razumijevanje svijeta oko nas. Od ocjena na školskim ispitima, sportskih rezultata, cijena proizvoda u trgovinama do gužvi u prometu, statistika nam pomaže sagledati i shvatiti okolinu u kojoj živimo. Europski dan statistike podsjeća nas na to da statistika nije rezervirana samo za stručnjake, već je važna svima, bez obzira na dob.

Kako bi bolje razumjeli svijet oko sebe, učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima usmjerenim na istraživanje statistike u svakodnevnom životu. Radionice su uključivale prikupljanje podataka o raznim temama kao što su vlažnost zraka, datum i mjesec rođenja, tjelesna masa i visina učenika, pa čak i matematička konstanta π s različitim brojem decimala. Nakon prikupljanja podataka, učenici su se upustili u njihovu analizu i prezentaciju koristeći različite tablice i dijagrame (stupčasti, kružni, linijski dijagram, brkata kutija…). Također, učenici su koristeći ponuđene dijagrame razvijali svoje statističke vještine osmišljavanjem matematičkih zadataka koji su se temeljili na tim dijagramima. Ova aktivnost je potaknula njihovu sposobnost analize i interpretacije podataka, što je ključna komponenta matematičkog razvoja.

Jedan od najkreativnijih aktivnosti Europskog dana statistike u školi je izrada plakata. Učenici su imali priliku odabrati teme koje su ih zanimale i potom su prikupljali podatke te ih obrađivali. Tematski raspon bio je raznolik, od analize vremena provedenog na mobilnim telefonima i korištenja aplikacija poput WhatsApp-a i Snapchat-a do istraživanja prosječnih dnevnih temperatura zraka za mjesec dana te analize podataka vezanih za nogometnu reprezentaciju.

Izrada plakata nije bila samo tehnički zadatak, već prava umjetnička izražajnost. Učenici su koristili boje, grafove i tekst kako bi podatke vizualno privukli i što jasnije prezentirali. Nakon brojnih sati rada, plakati su izloženi u školskom atriju na Europski dan statistike. Ova izložba omogućila je svim učenicima, roditeljima i lokalnoj zajednici da vide rezultate truda i kreativnosti učenika. Pored promicanja važnosti statistike, izložba je također pružila priliku za učenike da steknu povratne informacije i komentare o svojim radovima. Zadaci s radionica i neki od učeničkih plakata nalaze se na poveznici https://bit.ly/EuropskiDanStatistike.

Europski dan statistike u školi nije samo dan brojeva, već dan kreativnosti, razumijevanja i edukacije. Učenici su pokazali kako statistika može biti zabavna i korisna te su istovremeno podigli svijest o važnosti analize podataka u svakodnevnom životu. Njihova kreativnost i trud na plakatima pokazali su da statistika može biti inspirativna i da se kroz nju može bolje razumjeti svijet oko nas.