prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Financijsko opismenjavanje

U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića obilježen je Svjetski i Europski tjedan novca 2021. pod nazivom “Čuvajte sebe, pazite na svoj novac”. Cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna je podizanje svijesti učenika o važnosti novca, financijskog opismenjavanja i financijskog zaključivanja. Organizirana su brojna predavanja i radionice uživo za maturalne razrede i online u virtualnoj učionici za nezavršne razrede.

U obilježavanju događaja sudjelovali su učenici 1. b., 2. a, 2. b., 3. a, 3. m i 4. a koji se obrazuju za zanimanje ekonomist, komercijalist i turističko-hotelijerski komercijalist u organizaciji nastavnice Nade Ratković, prof. mentor. Tjedan novca u školi je započeo predavanjem “Povijest novca” za učenike 1. b razreda u virtualnoj učionici na satu Računovodstva. Učenici su na vrlo inovativan i kreativan način uz upotrebu raznih digitalnih alata izradili i objavili svoje edukativno-informacijske materijale. Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda su sudjelovali na predavanjima “Financijska pismenost i mladi” i “Pametna štednja i ulaganje” u sklopu nastavnih predmeta Računovodstvo, Statistika i Društveno odgovorno poslovanje. Provedeno je istraživanje o financijskoj pismenosti s ciljem odgovornijeg financijskog ponašanja mladih. Učenici su u virtualnim učionicama na virtualnom zidu – Padletu ostavili svoje poruke povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca.

Primjere dobre prakse podijelili su s učenicima u školi i izvan škole. Na ovaj način, pomoću primjera dobre prakse uspjeva se pratiti i provjeriti ostvarivanje zadanih ishoda u online okruženju koristeći inovativne metode poučavanja provodeći vrednovanja ishoda nastavnih predmeta. Učenički radovi, digitalni posteri, digitalne brošure, umne mape, videozapisi i plakati su izrađeni u alatima: Powtoon, Lino, Issue, PowerPoint, Canva, Popplet, Glogster i Piktochart. Osim aktivnosti provedenih u školi, učenici su se aktivno uključili na međunarodnoj razini. Cijeli thedan je obilježen, od svečanog otvorenja Svjetskog i Europskog tjedna novca koje je započelo webinarom “Global Launch of Global Money Week 2021” u ponedjeljak, 22. ožujka u 12 sati (CET), do svečanog zatvaranja tjedna u nedjelju, 28. ožujka, 2021. godine. Ove godine je Tjedan novca poseban kao događaj zbog međužupanijske i kolegijalne suradnje učenika i nastavnika iz šest srednjih škola. Organizatorica međužupanijskog povezivanja škola iz Sinja, Drniša, Splita, Zadra i Vrgorca je nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Drniša, Martina Jerković univ. spec. oec. s ciljem zajedničkog obilježavanja Europskog tjedna novca. Prvo predavanje je održala Hrvatska gospodarska komora u srijedu, 24. ožujka 2021. godine, s partnerima na temu “Štednja i potrošnja novca”. Drugo predavanje je održala Hrvatska narodna banka u petak, 26. ožujka 2021. godine na temu “Uvođenja eura u Republici Hrvatskoj”. Online predavanja su održana putem platforme Zoom, uz sudjelovanje predstavnika Hrvatske gospodarske komore, Addiko bank, Uniqa osiguranje i predstavnike Hrvatske narodne banke. Na predavanjima je sudjelovalo ukupno 220 učenika, a sudjelovali su učenici strukovnih zanimanja iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Krajnji rezultat ove inicijative je jačanje međužupanijske suradnje i diseminacije znanja među učenicima i nastavnicima.

Svjetski i Europski tjedan novca organiziran je i obilježen na eTwinningu za projektne partnere i sve zainteresirane sudionike putem Adobe Connect sastanaka na eTwinning platformi. U sklopu eTwinning projekata “All Days together” i “History and Business” učenici su obilježili tjedan raznim projektnim aktivnostima.