prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar – škola ekoLucionar

Među ukupno 85 prijavljenih školskih projekata upravo je projekt „IoT rješenja za pametnu poljoprivredu“, prema riječima povjerenstva, prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih u jakoj konkurenciji. Riječ je o objedinjenim aktivnostima učenika Gimnazije Vukovar koji su prepoznali posljedice klimatskih promjena u Slavoniji te izradili sustav za bežično praćenje mikroklimatskih uvjeta s ciljem optimizacije resursa potrebnih za rast usjeva.

Projekt vukovarskih gimnazijalaca „IoT rješenja za pametnu poljoprivredu“ proglašen je najboljim školskim eko-projektom u 2022. godini u kategoriji edukacije učenika u završnici natječaja koji je u sklopu projekta “ekoLucija 101” proveo portal srednja.hr.Gimnazija Vukovar - škola ekoLucionar

Najbolji školski eko-projektproglašeni su na online konferenciji ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Konkurencija je ove godine bila velika, prijavilo se čak 85 različitih projekata u pet kategorija: zdrava prehrana, školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, ekologija i promet te edukacija učenika. Najbolji projekt u kategoriji „edukacije učenika“ provela je vukovarska gimnazija u sklopu kojega su učenici Fran Hutinec, Lara Šijanović, Lara Grlić, Gabriel Kršić, Ema Stankoski Hrgović, Blanka Bučko i Hrvoje Sovar, pod mentorstvom nastavnika Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića izradili sustav za praćenje polja usjeva uz pomoć senzora za svjetlo, temperaturu i vlažnost tla i zraka.

Na projekt ih je motivirao utjecaj klimatskih promjena koji su primijetili u Slavoniji, a to su sve češće i intenzivnije suše koje predstavljaju glavni i najčešći uzrok nerentabilnih prinosa najvažnijih kultura. Zahvaljujući bežičnom praćenju mikroklimatskih uvjeta poljoprivrednici mogu pratiti uvjete na terenu s bilo kojeg mjesta pri čemu senzori pružaju podatke koji im pomažu u optimiziranju usjeva prilagođavajući se promjenama u uvjetima okoliša. Svi su senzori povezani na internet pomoću bežičnog rutera i registrirani na analitičkoj IoT (Internet of Things) ThingSpeak platformi koja omogućuje prikupljanje, vizualizaciju i analizu tokova podataka uživo u oblaku.

Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr, a partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Projektom se želi potaknuti ekološka svijest za stvaranje održivog svijeta. U sklopu projekta organiziran je natječaj za najbolje školske eko-projekte, a dobitnici su proglašeni na online konferenciji.

Nagrađenim eko-projektom i statusom škole ekoLucionar, škola je ukazala na važnost održivog i ekološkog djelovanja te dokazala da naizgled i male inovacije mogu dovesti do važnih pozitivnih promjena.