prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar škola u kojoj su svi i sve različitosti dobrodošle – Dan ružičastih majica

Veljača je u Gimnaziji Vukovar, mjesec, u kojem se u središte zbivanja stavljaju aktivnosti kojima učenici i nastavnici prenose poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Posljednja srijeda u veljači je dan kada “Žuta zgrada na brijegu” odijeva ružičasto ruho.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, program je prevencije vršnjačkog nasilja i kao takav postao je simbol borbe protiv nasilja među djecom.

Gimnazija Vukovar obilježava Dan ružičastih majica nizom preventivnih i edukativnih aktivnosti kojima potiče učenike na prihvaćanje različitosti među ljudima i na razvijanje tolerancije promičući poruke nenasilničkog ponašanja. Ovaj dan, provodi se u razgovorima s učenicima, potičući ih na prihvaćanje različitosti među ljudima i na razvijanje tolerancije promičući poruke nenasilničkog ponašanja. Tako su učenici 1. c razreda vukovarske gimnazije, na satu razrednika gledali 15-minutni film o vršnjačkom nasilju “Streljana”, producentice Nina Križan. Film progovara o nasilju među djecom i sve vidljive uloge u filmu igraju djeca pri čemu je istaknut problem začaranog kruga nasilja među vršnjacima, u kojem u jednom trenutku žrtve prihvate obrazac nasilnog ponašanja i postaju i sami počinitelji nasilja. Nakon odgledanog filma, učenici su u grupama analizirali likove koji se pojavljuju u filmu, komentirali situacije kroz koje likovi svakodnevno prolaze i kao zaključak istaknuli da gledanjem nasilja i ne reagiranjem na njega, i sami pasivno podržavamo nečiji nasilni obrazac ponašanja, što može dovesti do toga da takav obrazac ponašanja postane normativ, budući djeca gledaju i ponašaju se prema primjerima. Stoga je važno u djecu i mlade ugrađivati vrijednosti poštovanja, istine i ponosa koji su im potrebni za razvoj raznolikih mogućnosti nenasilnih načina rješavanja problema.

Učenici su imali priliku sudjelovati i u interaktivnom webinaru u organizaciji Industrijsko strojarske škole Zagreb i Organizacije Status M iz Zagreba u sklopu kojeg su mogli pogledati izložbu radova na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja, razmijeniti stavove po pitanju tolerancije, poslušati korisne savjete edukatora Organizacije Status M i provjeriti svoje znanje putem kviza.

Ideja obilježavanja Dana ružičastih majica, u svijetu poznatom kao Pink Shirt Day, nastala je u Kanadi u znak protesta na incident koji se dogodio u tamošnjoj školi kada je učenik koji je u školu došao u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke, bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Kako bi pomogli prijatelju, dvojica dječakovih kolega iz škole, također su odjenula ružičaste majice. Začetnik ideje i nositelj cjelokupnog programa u Republici Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja koji je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem zemlje.

Danom ružičastih majica bori se protiv vršnjačkog nasilja koje predstavlja svjetski problem i koje se može suzbiti tek onda kada svako mjesto postane mjesto nulte tolerancije na nasilje. Stoga su na današnji dan i učenici i nastavnici odjeveni u sve nijanse ružičaste boje, jer vjeruju i žive ideju da je škola zajednički drugi dom u kojem su svi i sve različitosti dobrodošle!